Доц. Киселова: Не сме обсъждали разпространения текст в работната група за българския закон „Магнитски“

Разпространената в медиите чернова на български вариант на закона „Магнитски“ не е била обсъждана в работната група за законопроекта. Това заяви пред bTV доц. Наталия Киселова, която е сред юридическите експерти, изготвящи текста.
„Това е някаква чернова, която се твърди, че се разпространява сред народни представители, но всъщност вие, медиите, популяризирахте текста. Тази чернова не е подготвяна в работната група. Това е вариант, който е обсъждан на по-ниско ниво, хайде така да го кажем“, коментира Киселова.

„Заседанията бяха по принципни въпроси – първо, необходим ли е изцяло нов закон или е необходимо да се промени действащ и вторият принципен въпрос е как да се защитят интересите на гражданите и общините – на техните юридически лица от една страна и интересите на българските граждани, техните права“, казва Киселова.

Специалистът по Конституционно право е категорична, че това не е текст, който е бил написан в работната група, нито е одобряван в нея на някакво ниво.
Според нея „на първо място интерес имат тези, които са санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, тъй като на местно ниво се създаде уредба, тя би засегнала техните права и законни интереси и на следващо място противници на правителството имат интерес, за да покажат колко то не може да се справи“.

Доц. Киселова смята, че никой от работната група не е разпространил този текст умишлено, но допуска, че „вероятно е да е някой, който е следил донякъде процеса“.

Подобни статии

Слави Василев: Получих покана от „Америка за България“ да изнеса доклад срещу 1000 лева

Получих покана от "Америка за България" да изнеса доклад срещу 1000...

Още в катергорията

Нека да се знаят и имената на персони, получаващи грантове и хонорари от “Америка за България”

Одобрявам изнесената информация от г-ца Бориславова за политици, политолози,...

Френски гамбит

Френски гамбит (гамбит е комбинация, при която се жертва...