Драги и Байдън единни срещу Русия

Италианският премиер Марио Драги и президентът на САЩ Джо Байдън изтъкнаха единството си пред Русия и в подкрепа на Украйна

Италианският премиер Марио Драги и президентът на САЩ Джо Байдън изтъкнаха единството си пред Русия и в подкрепа на Украйна. Това стана по време на среща на двамата в Белия дом вчера вечерта, предаде Франс прес.

„Вие сте добър приятел и голям съюзник“, каза Байдън, приемайки Драги в Овалния кабинет в Белия дом.

„Владимир Путин мислеше, че може да ни раздели. Но ние всички удвоихме усилията си“, добави Байдън пред журналисти преди началото на разговора си с Драги.

Италианският премиер пък заяви, че инвазията на Украйна от Русия е засилила връзките между САЩ и Италия и в по-широк план между САЩ и Европа.

Драги добави, че е време да се обмисли възможността да се въведе прекратяване на огъня в Украйна и да започнат надеждни преговори.

По този въпрос говорителката на Белия дом Джен Саки заяви по-късно, че американската администрация подкрепя всякакво дипломатическо усилия, но „ние не виждаме никакъв знак от страна на руснаците, който да показва, че те ще бъдат готови или че те имат желание да започнат дискусии“.

Драги между впрочем предсказа драстични промени за Европейския съюз, който според него ще бъде принуден да засили връзките между страните членки.

„Един силен ЕС е в интерес на САЩ, въпреки че той ще представлява конкуренция“, заяви от своя страна Байдън.

Въпреки зависимостта на Италия от руския газ и въпреки нейните традиционни приятелски отношения с Москва, правителството на Драги е пламенен поддръжник на санкциите срещу Русия. Подобно на западните си съюзници Рим достави оръжия на Украйна, въпреки че в голямата управляваща коалиция има все по-нарастващи разногласия по този въпрос.

Бившият шеф на Италианската централна банка освен това се ангажира да подкрепи всички европейски санкции срещу руския енергиен сектор въпреки рисковете, които това представлява за Италия, която внася 40 процента руски природен газ.

Срещата на Драги и Байдън в Белия дом бе организирана преди важни срещи на върха на Г-7 и на НАТО идния месец в Европа.

Драги поддържа особено тесни връзки със САЩ, където е учил и където е работил в Световната банка и за частната банка „Голдман сакс“.

По време на престоя си във Вашингтон Драги ще получи от американската централна банкерка Джанет Йелън награда, която се връчва от мозъчния тръст „Атлантически съвет“.

Подобни статии

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната са убити...

Още в катергорията

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната...

Лиз Тръс: Трябва да научим уроците си от Украйна и да защитим Тайван

Великобритания трябва да продължи да изгражда търговски връзки с...

Вучич: Искат да прогонят сърбите от Косово

Последните решения на Прищина са взети с цел да...