Европа продължава да се запасява с газ с рекордни темпове

Газовите хранилища вече са запълнени с 40%, което е почти 7 процентни пункта повече от същата дата миналата година

Нивото на запасите от газ в европейските подземни хранилища вече надхвърли 40%, което е половината от целевия процент на запълване към 1 октомври. Инжектирането на газ в съоръженията на хранилищата в Европа през май е с рекордни темпове за този месец за цялото време на наблюдения, които се провеждат от 2011 г., според данни на Gas Infrastructure Europe (GIE), съобщава ТАСС.

Към 15 май европейските газови хранилища са вече запълнени с 40,06% – 3,8 процентни пункта (п.п.) по-ниско от средното за тази дата за последните 5 години, но почти 7 п.п. повече от същата дата миналата година. Сега те съдържат около 42,66 милиарда кубически метра. м газ. По-рано Европейската комисия предложи да се въведе 80-процентно пълнене на газовите хранилища в ЕС до 1 октомври и 90% до 1 ноември.

Winbet – победата е емоция! (18+)

От началото на май обемът на пълнене на газовите хранилища в Европа е 7,8 млрд. куб.м. м, което е със 70% по-високо от инжектирането от предходната година за същия период и с 19% повече от предишния рекорд от май 2018 г.

Португалия и Полша най-активно пълнят своите хранилища с газ – те са достигнали нива на запаси съответно от 89,31% и 87,88%. Съоръженията в Германия са запълнени с 41,46%, Франция – с 42,24%, Италия – с 44,22%, Холандия – с 32,33%, България – с 20,7%, Унгария – с 25,13%, Австрия – с 26,06%, Чехия – с 51,53%, Белгия – с 24,33%.

Доставка на втечнен газ за Европа

Постъпленията на втечнен природен газ (LNG) от терминали в газопреносната система на Европа през май възлизат на 5,26 млрд. куб.м. Трети пореден месец те вървят с рекордни темпове. Запасите от втечнен природен газ в страните от ЕС сега са с 2% по-високи в сравнение с 2021 г. и с 11% по-високи от средните за пет години. В същото време от 13 февруари GIE престана да взема предвид данните за подземните съоръжения за съхранение на газ и терминалите за приемане на LNG в Обединеното кралство.

Капацитетът за регазификация на втечнен газ и по-нататъшното му впръскване в тръбопроводите в Европа вече е натоварен на 59% от максимума.

По-рано ТАСС, позовавайки се на данни от доклад на консултантската агенция IHS Markit (част от S&P Global), съобщи, че европейските страни са достигнали технически възможния максимум на внос на втечнен природен газ. И въпреки че номиналният капацитет за регазификация в региона все още не е напълно зареден, инфраструктурните ограничения не позволяват да се доставя повече газ на европейския пазар.

Подобни статии

В Германия се готвят за недостиг на газ, призоваха хората да пестят енергия

Опасявайки се, че Русия може да спре доставките на природен газ, ръководителят...

Още в катергорията