ЕК дава 9 милиарда евро заем на Украйна

Европейската комисия предложи в сряда заем от 9 милиарда евро на Украйна, за да поддържа страната, докато се бори да отблъсне руската инвазия. Същевременно Комисията иска да създаде инструмент за възстановяване след войната, предава Ройтерс, цитиран от Фактор.бг.

Парите за заема от 9 милиарда ще бъдат взети от Комисията на пазарите по механизма за макрофинансова помощ, подкрепен с гаранции на правителствата на ЕС.

„Предлагаме да допълним значителното краткосрочно подпомагане, предоставено досега, с нова изключителна макрофинансова помощ за Украйна в размер до 9 милиарда евро през 2022 г.“, каза председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен, пише изданието „Европейская правда“, цитирано от „Украинаска правда“ .

„Но също така трябва да помислим за периода след войната за по-широките усилия за възстановяване. ЕС ще допринесе и не трябва да бъде единственият, който участва в тези усилия“, каза тя.

„Ето защо ние предлагаме платформа за реконструкция като част от този план, ръководен съвместно от Украйна и Комисията и обединяващ страните-членки на ЕС, други донори, международни финансови институции и други партньори и съмишленици“, каза тя.

Winbet – победата е емоция! (18+)

Във вторник украинският премиер Денис Шмигал заяви, че финансовата подкрепа на международните партньори на Украйна от 24 февруари тази година вече е надхвърлила 5 милиарда долара.

Украйна се нуждае от незабавна финансова помощ в размер на 7 млрд. долара месечно за покриване на социалните плащания и заплатите.

Това е заявил президентът на страната Володимир Зеленски пред председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен при посещението ѝ в Киев миналата седмица, твърдят запознати.

Зеленски е обсъдил и предизвикателствата, пред които е изправена страната му в опитите си да изнася зърно, а Фон дер Лайен е заявила, че блокът ще използва ускорените си процедури за преминаване на границите, за да помогне, твърдят източници на Bloomberg, цитирани от investor.bg.

Конгресът на САЩ планира да одобри близо 40 милиарда долара допълнителна военна и хуманитарна помощ за Украйна.

Законопроектът включва почти 15 милиарда долара, предназначени за военно оборудване, обучение, разузнавателна подкрепа и заплати на украинските отбранителни сили. Още 14 милиарда долара ще бъдат отпуснати за невоенна подкрепа, включително хуманитарна помощ. С още 5 милиарда властите ще се справят с проблемите на глобалната продоволствена сигурност.

Подобни статии

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Целта на служебния кабинет е първият проект на документа да бъде...

Още в катергорията

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Целта на служебния кабинет е първият проект на документа...

АБВ къса с БСП, подкрепя партията на Янев

АБВ няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с „БСП...

Собственикът на сръбския автобус бил с над 100 нарушения

Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента...