Иван Христанов: До няколко дни проблемите с контрола на ГКПП „Капитан Андреево“ и образувалите се опашки с камиони от турската страна ще бъдат решени

Най-голямото затруднение в момента е, че само един оператор държи този монопол, който продължава вече над 10 години, поясни Христанов

До няколко дни проблемите с фитосанитарния контрол на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ и образувалите се опашки с камиони от турската страна ще бъдат решени. Това увери заместник-министърът на земеделието Иван Христанов след инспекция на пункта с посланика на Турция у нас Айлин Секизкьок и среща с превозвачи, съобщи бТВ.

Най-голямото затруднение в момента е, че само един оператор държи този монопол, който продължава вече над 10 години, поясни Христанов. Това е нещото, което в рамките на следващите един-два дни ще бъде прекратено, посочи той. Дейността на фитосанитарната лаборатория на фирмата „Евролаб 2011“ на пункта бе преустановена.

Фитосанитарна лаборатория на „Капитан Андреево“ ще има, но тя ще бъде държавна, каза Христанов. Той добави, че вече е изготвена обществена поръчка за доставка на поне три комплекта за хроматография. В същото време, с цел съкращаване на времето за чакане на резултатите от централната лаборатория в София, където сега се изследват пробите, превозвачите вече ще могат да получават готовите резултати във вътрешността на страната, а не на „Капитан Андреево“. В момента се изграждат съответните буферни зони, обясни зам.-министърът.

Преразгледани ще бъдат и самите тарифи за изследванията, добави Христанов. Операторска дейност – връзката на фирмите с Българската агенция по храните (БАБХ) обаче, ще могат да осъществяват много фирми, а не, както досега, подчерта още Христанов. По негова информация в момента от турската страна изчакват за обработка 519 хладилни камиона, като тя ще отнеме два дни. От БАБХ са изпратили допълнителен персонал в помощ на колегите им на пункта с Турция.

Имахме конкретни предложения и те бяха приети от българската страна, каза посланик Секизкьок. Тя отбеляза, че няма напрежение сред превозвачите и е съгласувано как да се преодолее преходният период.

По-рано собственикът на „Евролаб 2011“ Васил Димитров каза пред журналисти, че тече незаконно изземане на бизнеса му и че по случая има образувано досъдебно производство.

Снимка: bTV, архив

Подобни статии

Нека да се знаят и имената на персони, получаващи грантове и хонорари от “Америка за България”

Одобрявам изнесената информация от г-ца Бориславова за политици, политолози, журналисти и...

Още в катергорията

Нека да се знаят и имената на персони, получаващи грантове и хонорари от “Америка за България”

Одобрявам изнесената информация от г-ца Бориславова за политици, политолози,...

Френски гамбит

Френски гамбит (гамбит е комбинация, при която се жертва...

Боян Чуков: Имаме моден сезон – кой да бъде по-голям евроатлантик

„Голяма част от политическия елит не разбира големите тенденции...