Ковачевски: Все още нямаме хармонизиран документ с България. Ние не се обвързваме с дати

Министерствата на външните работи на България и Република Северна Македония продължават комуникацията си, но все още няма хармонизиран документ, който да бъде основа за вземане на решения и в двете държави, каза премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски по време на посещението си в „Брако“ във Велес в отговор на въпрос има ли повече оптимизъм по отношение на начало на преговори на Северна Македония с ЕС през юни.

„Вярно е, че през юни ще има среща на върха на ЕС, но ние не се обвързваме с дати, защото ни трябва решение, което да бъде прието и в двете страни и за което ще има консенсус, защото то трябва да бъде основа за изграждане на отношения между Република Северна Македония и България в бъдеще, както помежду им, така и в рамките на ЕС“, каза Ковачевски.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Ковачевски допълни, че по време на еднодневното си посещение в Брюксел е разговарял с върховния представител на ЕС по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за разширяването на ЕС и преговорите с България и отново заяви, че тези преговори се водят на базата на европейските ценности, достойнството и уважението.

Премиерът на Северна Македония уточни, че правителствена делегация ще пътува за Ватикана по повод отбелязването на 24 май. „Ще имаме наша делегация, която ще пътува там като македонска делегация“, каза той.

Източник: БТА

Подобни статии

Песков: Самото съществуване на Русия е дразнител за колективния Запад

Според прессекретаря на президента, Русия не може да бъде изолирана политически,...

Още в катергорията

Песков: Самото съществуване на Русия е дразнител за колективния Запад

Според прессекретаря на президента, Русия не може да бъде...

Европа продължава да се запасява с газ с рекордни темпове

Газовите хранилища вече са запълнени с 40%, което е...

Шведският външен министър подписа молбата за членство в НАТО

Министърът на външните работи на Швеция Ан Линде подписа...