Корнелия Нинова: Проблемите, които гражданите идентифицират, са цени и доходи

Има два въпроса за решаване – цени и доходи. И има две групи мерки – икономически и социални, заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова в предаването „Лице в лице“ по БТВ. Според нея от социологическите проучвания е видно, че това са проблемите, които хората идентифицират. Трябва да си свършим работата, свързана с инфлацията, посочи тя.

По решенията за цените на ток, газ и петрол – има няколко решения, които влияят върху цените и стигат до гражданите, каза тя.

По отношение на електричеството – да продължи подкрепата на бизнеса.

Петрола – позицията ни забраната на внос на руски петрол да не важи за България вече е съобщена на ЕК. Ако не стане – България ще наложи вето.

Премахване на акциза за газ и на някои енергоносители – ключово за отпушването на икономическите процеси. Например, фирма е спечелила поръчка за строежа на детска градина. Но цената на цимента се е повишила и тя не може да изпълни поръчката.

Такива случаи водят до блокиране на икономиката, посочи Корнелия Нинова.

Всички социални мерки, приети на 1 април, продължават и след юни.

От десет години за нас борбата е преизчисляване на всички пенсии.

От 1 юли се вдигат всички пенсии с 21%, а от 1 октомври се преизчисляват. Увеличението на пенсиите от 1 юли трябва да покрие инфлацията, посочи вицепремиерът Нинова.

Компенсациите за бизнеса ще се вземат от свръхпечалбите на енергийните дружества, изтъква министърът на икономиката. Нинова подчерта, че тези пари не са дарение, те са дадени от хората и бизнеса със сметките за ток.

25 000 български фирми са зависими от доставката на газ, 260 000 работят там, каза тя.

Нинова подчерта, че трябва да се инвестира в българско производство на плодове и зеленчуци.

Вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова отговори и на въпроси, свързани с отношенията в коалицията.

Имаме нужда от подобряване на комуникацията в коалицията, каза Нинова. Тя коментира поста на лидера на ИТН Слави Трифонов във Фейсбук.

Не е ли добре да има истински дебат по предложенията на различните партии, всяка от тях има своя програма. Ние не сме излезли ей-така да хвърляме популистки фойерверки, посочи Нинова.

Нямам впечатление за това и не мисля, че в политиката трябва да боравим с усещания, каза тя по темата за РСМакедония и съмненията на Слави Трифонов, че правителството ще свали ветото над еврочленството на Скопие.

Нашата позиция е – имаме договор и, докато не се изпълнява договорът, не може да има промяна в позицията, посочи тя.

Подобни статии

От КНСБ отчитат близо 45% поскъпване на основните стоки и услуги

„Дори и да има известно намаление на някои ключови стоки и...

Още в катергорията

От КНСБ отчитат близо 45% поскъпване на основните стоки и услуги

„Дори и да има известно намаление на някои ключови...

Русия спря туристическите визи за българите

Русия с ответен удар към България след изгонването на...