Макрон встъпва официално във втория си президентски мандат, ще проехтят 21 залпа

На церемонията са поканени 450 гости, в това число и предшествениците на Макрон – Франсоа Оланд и Никола Саркози

Днес в Париж ще се състои церемонията по встъпване в длъжност за втори президентски мандат на Еманюел Макрон. Той бе преизбран на 24 април на втория тур на президентските избори с 58,55 процента срещу противничката си от „Национален сбор“ Марин Льо Пен, която получи 41,45 процента, предадоха световните агенции.

Церемонията следва строг протокол. Тя ще започне в 11 ч. парижко време и ще продължи около половин час. На нея са поканени 450 гости, в това число и предшествениците на Макрон – Франсоа Оланд и Никола Саркози.

Церемонията ще започне с обявяването на резултатите от изборите от председателя на Конституционния съвет Лоран Фабиюс. После великият канцлер на Ордена на почетния легион, генерал Беноа Пюга ще обяви за втори път Макрон за „велик магистър на Ордена па почетния легион“. След това Макрон ще произнесе реч пред гостите.

Финалният етап от церемонията ще е отдаване на военни почести на върховния главнокомандващ, а в градината на президентството ще отекне „Марсилезата“ и ще проехтят 21 залпа артилерийски салют.

По традиция в деня на встъпването в длъжност Макрон ще разговаря с предшествениците си.

Едно от първите решения на Макрон ще бъде назначаване на нов премиер. А първата му задгранична визита ще бъде в Берлин за среща в понеделник с канцлера Олаф Шолц.

Източиник: БТА

Подобни статии

Ще разследват Борис Джонсън

Британският премиер е обещал 40 нови болници до 2030 година, което...

Още в катергорията

Ще разследват Борис Джонсън

Британският премиер е обещал 40 нови болници до 2030...

Пхенян критикува споразумението за военно сътрудничество между САЩ, Южна Корея и Япония

Създалата се ситуация налага още по-спешното засилване на отбраната...

Сърбия: Няма да станем “пехота на НАТО”!

Сърбия няма да влиза в конфликт между НАТО и...