Минчев: ИТН са тези, които не идват на коалиционни съвети, няма основание за критика

ПП не се притесняват от вот на недоверие, каза председателят на НС по повод намерението на ГЕРБ

Председателят на Народното събрание Никола Минчев на свой ред отхвърли критиките на лидера на ИТН Слави Трифонов, след като това направиха и лидерът на парламентарната група Андрей Гюров, както и други представители на „Продължаваме промяната“.

„Ако някой не идва на коалиционни съвети, това са най-често от „Има такъв народ“, Слави Трифонов съответно не е идвал“, коментира пред журналисти в парламента Минчев.

Вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов в пост във фейсбук написа „Представителите на „Продължаваме Промяната“ в този кабинет нито се допитват до коалиционните си партньори, нито чуват какво им казват, нито си вземат бележка, а много често правят каквото си искат. И много често това изобщо не е добро за страната“.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Не виждам основание за подобна критика, напротив – стараем се да има диалог, не мога да се съглася, че няма диалог, поне от наша страна“, посочи Минчев, цитиран от dir.bg.

Той се съгласи, че в коалицията се поставят червени линии от партньорите. „Но, допълни Минчев, и до момента са се поставяли – в крайна сметка успяваме да намираме баланс, не е лесен този процес, вярваме, че и така ще продължи“, изрази оптимизъм шефът на НС.

Минчев е убеден, че с разумен подход от всички актуализацията на бюджета ще бъде направена.

„Вот на недоверие от страна на ГЕРБ не ни притеснява, това е нормална процедура“, коментира още Никола Минчев. „Ако преценят да внесат вот на недоверие, ще го разгледаме, няма нищо притеснително в една законова процедура“, обясни той.

Във връзка с ниския рейтинг на НС, според социологическо проучване от вчера (през май 19% от анкетираните оценяват положително работата на парламента, при 24% през април), Минчев заяви, че трябва да бъдат ускорени някои от обещаните ключови реформи.

„И по този начин да покажем, че наистина действаме и това, което сме обещали, ще го направим – това очакват гражданите от нас“, изтъкна председателят на парламента.

„Ние направихме някои стъпки като закриване на спецправосъдието, предстоят още и вярвам, че когато ги предприеме и се видят реалните резултати, това ще върне доверието в институцията“, допълни той.

Никола Минчев очаква в края на този месец или началото на следващия в НС да има законопроект, свързан с реформи в антикорупционната комисия.

Подобни статии

Председателят на партия МИР Симеон Славчев обяви, че е получавал заплахи

Председателят на партия "МИР - Морал, Инициативност, Родолюбие" Симеон Славчев обяви...

Още в катергорията

Председателят на партия МИР Симеон Славчев обяви, че е получавал заплахи

Председателят на партия "МИР - Морал, Инициативност, Родолюбие" Симеон...

Главният секретар на президента намекна, че Лена е нарушила закона

Бориславова баш като шефа си! Закон е понятие, което обозначава...