Мирослав Иванов запази поста си като зам.-председател на парламента

След близо 5 часа ожесточени дебати по искането за оставката на зам.-председателя Мирослав Иванов, той запази поста си.

Искането за оставката му бе внесено от трите опозиционни партии в парламента – ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“. Според правилника на НС предложението е прието, ако за него са гласували повече от половината от присъстващите народни представители. Поводът за исканата оставка на Иванов е отнемането на думата на председателя на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова миналия петък (13 май).

Тогава Десислава Атанасова и вицепремиерът Асен Василев влязоха в спор след декларация на ГЕРБ-СДС.

Премиерът Петков за искането на оставката на зам.- председателя на НС: Това е провокация.

В началото на своето изказване Чолаков се обърна към колегите си от „БСП за България“, като припомни за случая с Димитър Главчев. „Димитър Главчев бе председател на 44-ото Народно събрание, който веднъж отне думата на лидера на опозицията Корнелия Нинова – на следващия ден той си подаде оставката, която беше приета, макар че можеше да не бъде приета. Ето това се казва председател. Ако искате да се научите на парламентаризъм, ето ви един пример от ГЕРБ“, посочи Чолаков.

Той припомни процедурата, по която се избират председателите и заместник-председателите на парламента. Според нея за председател се избира човек от най-голямата парламентарна група, а заместниците се излъчват директно от политическите групи и се гласуват анблок. „Това означава, че те не са избрани поименно заради техни предварително известни качества, а всяка парламентарна група излъчва свои членове, които смята, че ще са достойни да заемат тези позиции. Народното събрание гласува на доверие и гласува доверие в аванс. Това доверие на народните представители трябва тепърва да бъде оправдано“, каза той.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Ние от групата на ГЕРБ-СДС смятаме, че Кристиян Вигенин, Мукаддес Налбант, Росица Кирова, на които председателят от време на време позволява да водят заседанията оправдават доверието и се държат балансирано и отговорно. За съжаление, председателят сякаш има по-специално отношение към г-н Атанас Атанасов, Цончо Ганев и Ива Митева, които не си спомням да са ръководили заседанията, заяви Чолоков. „Г-н Минчев в това отношение проявява пристрастие и се надявам, че в следващите дни ще се поправи, като предоставя право за ръководене на Народното събрание, равнопоставено между заместниците си“, посочи депутатът.

„От групата на ГЕРБ-СДС смятаме, колеги от „Продължаваме промяната“, че Мирослав Иванов не оправдава доверието, което вие ни накарахте да му гласуваме“, заяви Чолаков. „Виждате, че неговият начин на ръководене на заседанията поражда конфликти и проблеми. Това очевидно се дължи на неговия характер, който не му позволява да свикне с функциите, които трябва да изпълнява и с характера на работата, която му е възложена. Той , явно, сядайки на стола на председателя, започва да си мисли, че е началник. Това е мислене, което спешно трябва да бъде изкоренено, както у него, така и на всеки, който сяда на този стол“, каза той.

Често се казва, че председателят е пръв сред равни, а понякога това механично се прехвърля върху заместниците му, добави Чолаков и припомни следната мисъл: „Който иска да бъде пръв между вас – нека ви бъде слуга“.

Този стол е най-важният стол в парламентарната ни република и който сяда на този стол, трябва всеки път да си повтаря – „ако искат да ме приемат за първи, аз трябва да съм служител и да служа добре“. Да служиш добре на този стол, означава да имаш мъдрост, да проявяваш емпатия. Когато се налага- да бъдеш строг, но да бъдеш строг първо към своите, а не към политическите опоненти на групата, която те е излъчила, заяви Чолаков.

По думите му това означава да се освободиш от партийни пристрастия, да служиш на общото благо, да разтвориш себе си в събора на българския народ, който е Народното събрание. „Това не го може всеки – това не е дадено всекиму, това е голям политически талант. Ако г-н Иванов за пет месеца не е възпитал в себе си тези качества – той очевидно не става за тази работа и най-достойното и разумно за ПП е да го оттегли“, каза Радомир Чолаков.

Подобни статии

Още в катергорията

Синът на убития швейцарски бизнесмен е арестуван

Синът на убития в Кладница швейцарски бизнесмен е арестуван,...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...