Нинова обсъди падането на ДДС-то за хляба

По време на разговора са били предложени конкретни мерки

Вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова се срещна с председателя на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите у нас Мариана Кукушева, за да обсъдят поскъпването на хляба след спирането на газовите доставки от Русия, съобщават от министерството на икономиката и индустрията.

По време на разговора са били предложени конкретни мерки за спасяване на хлебопроизводството в България – 0% ДДС за производство на хляб, компенсации за ток и поемане от държавата на разликата в цената на газа. От Съюза на хлебарите са били категорични, че тези мерки ще доведат до понижаване на цената за хората, посочват от ведомството.

Министърът на икономиката и индустрията е изтъкнала, че подкрепата за бизнеса с до 300 лв. за мегаватчас трябва да продължи и е изразила подкрепа за нулева ставка на ДДС за хляба.

По време на разговорите Мариана Кукушева е уверила, че в България има достатъчно количества брашно и пшеница и е призовала държавата да направи всичко, за да помогне спешно на българските хлебопроизводители. Тя е прогнозирала, че е възможно много малки пекарни в страната да затворят заради поскъпването на газа.

Според нея премахването на ДДС за хляба ще има положителен ефект, защото не само ще доведе до намаляване на цената, но и ще изсветли сектора.

Мариана Кукушева е подчертала, че до момента хлебопроизводството е единственият бранш, който не е дотиран специално по европейски програми с изключение на една мярка по отношение на мелниците отпреди доста време.

Подобни статии

Двуцифрена инфлация и още по-скъпи храни и горива през април

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от Националния статистически...

Още в катергорията

Двуцифрена инфлация и още по-скъпи храни и горива през април

Годишната инфлация за април достигна 14,4%, сочат данните от...

Превозвачи дават транспортния министър на прокурор

Лидерите на недоволните превозвачи, които се канят да протестират...

Кристалина Георгиева получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на УНСС

Управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) доцент д-р...