НС приема актуализация на бюджета до края на юни

„Обратното броене на търпението е стартирало, духът на Борисов се е вселил някъде другаде“, коментира след тричасовия Коалиционен съвет Станислав Балабанов от ИТН

Народното събрание трябва да приеме актуализацията на бюджета до края на юни, стана ясно след тричасовия Коалиционен съвет в петък вечерта. Предварително беше обявено, че основна тема са отношенията със Северна Македония. Партньорите в управляващата четворна коалиция обаче участваха в съвета с позиции и по други теми, които определят като важни, съобщават от БНР.

За „Демократична България“ това е актуализацията на бюджета, каза Атанас Атанасов, за БСП – „цените, доходите, парламентарната програма“, подчерта Георги Свиленски, за „Има такъв народ“ – да изяснят с партньорите си защо са приели на тъмно и без съгласуване с тях Националния план за въвеждане на еврото и да говорят за проектозакона, предвиждащ съставяне на наказателни списъци по модела на санкциите „Магнитски“.

Противоречия, дали повод на Станислав Балабанов да заяви на влизане:

„Обратното броене на търпението е стартирало, духът на Борисов се е вселил някъде другаде“.

След срещата началникът на кабинета на премиера Лена Бориславова заяви: „С много по-голяма решителност и подобрена комуникация и регулярност ще продължим да работим по програмата, която имаме“.

По думите ѝ разговорът между премиера Кирил Петков и президента Румен Радев за свикването на Консултативен съвет по националната сигурност предстои, но консенсус по темата „Северна Македония“ е постигнат:

„Ще бъде търсена широка обществена подкрепа за всяка една стъпка и това няма да е правителството и кабинетът, които ще предадат българския национален интерес“.
В началото на юни актуализацията на бюджета ще влезе на първо четене в парламента.

По повод изтеклия законопроект за български вариант на санкции тип „Магнитски“ тя уточни, че работата е в начално ниво: „Не е изненада, че се работи по някакъв законопроект, който въвежда забранителни списъци и от Европейска комисия. Вече спекулация е колко се разширява неговият предметен обхват и до каква степен се въвеждат и други ограничения спрямо лица, извън тези списъци“, коментира Лена Бориславова.
Следващият съвет ще бъде във вторник идната седмица.

Подобни статии

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Целта на служебния кабинет е първият проект на документа да бъде...

Още в катергорията

МВнР работи по меморандум за подготовката за присъединяване към ОИСР

Целта на служебния кабинет е първият проект на документа...

АБВ къса с БСП, подкрепя партията на Янев

АБВ няма да продължи коалиционните си взаимоотношения с „БСП...

Собственикът на сръбския автобус бил с над 100 нарушения

Общата стойност на наложените глоби на собственика до момента...