Няма нужда от масова ваксинация срещу маймунска шарка

До момента са съобщени близо 200 случая по целия свят

Не е необходимо да се правят масови ваксинации срещу вируса на маймунската едра шарка, който в момента засяга някои части на света. Това заяви днес високопоставен служител на Световната здравна организация (СЗО), предаде БГНЕС.

Д-р Силви Бриан, директор на отдела за готовност и превенция на епидемии и пандемии в СЗО, говори на специален брифинг за държавите членки на организацията по време на 75-ата Световна здравна асамблея на тема „Епидемията от маймунска едра шарка в много страни“.

„Това е зоонозна болест, което означава, че се предава от животни. Но за съжаление все още не знаем какъв е животинският резервоар за този вирус“, каза тя. Бриан заяви, че заболяването е ендемично в повече от девет държави в Африка, където през последните години е имало огнища. „Досега ни съветваха, че няма нужда от масова ваксинация и няма нужда от големи имунизационни кампании“, добави тя.

Тя отбеляза, че до момента са съобщени близо 200 случая по целия свят, и заяви, че броят им може да се увеличи през следващите дни, тъй като това е „само началото на това събитие“. „Не препоръчваме забрани или ограничения за пътуване и трябва да продължим да съобщаваме за това, което знаем, какво се прави, и наистина да успокоим обществеността. Въпросът е, че просто трябва да предприемем правилните мерки“, добави служителят на СЗО.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни статии

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната са убити...

Още в катергорията

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната...

Лиз Тръс: Трябва да научим уроците си от Украйна и да защитим Тайван

Великобритания трябва да продължи да изгражда търговски връзки с...

Вучич: Искат да прогонят сърбите от Косово

Последните решения на Прищина са взети с цел да...