ООН предупреждава за криза със зърното: Над 25 млн. тона пшеница е блокирана в Украйна

Над 25 милиона тона украинска пшеница не могат да бъдат изнесени от страната, заради войната. ООН предупреждава, че това ще предизвика глобална криза със зърнените култури. Преди нахлуването на руските войски, Украйна беше четвъртият най-голям износител на пшеница в света.

Пшеницата в складовете на Украйна започва да гние, предупреждават украинските производители. Преди новата реколта трябва да бъдат освободени 25 милиона тона зърно.

„Транспортираме пшеница от Одеса за румънското пристанище в Констанца. Всички наши пристанища са затворени. Трябва да търсим нови маршрути през Румъния“, разказват от бранша.

Най-предпочитаният маршрут за транспортиране на украинска пшеница е през дунавските пристанища Рени и Измаил. Оттам доставките продължават до Констанца. Войната превърна румънското пристанище в основен център за износ на украинска селскостопанска продукция.

„Операциите на пристанището нараснаха с 10-11 процента в сравнение с миналата година“, отчита Флорин Гоидея, директор на пристанище Констанца.

Пренасочването на доставките през Констанца, обаче, изправи Румъния пред огромно транспортно предизвикателство. Налага се спешен ремонт на жп мрежата, най-вече в района на черноморското пристанище. От 100 железопътни линии – 35 ще бъдат ремонтирани до три месеца. А останалите до края на годината.

От Европейския съюз заявиха, че скоро трябва да бъдат определени точни маршрути за износ на украинските стоки. До миналата година Украйна беше втория най-голям вносител на пшеница и царевица за Евросъюза, допълва БНТ.

Подобни статии

Започна срещата между Ердоган и Зеленски

Това е първата директна среща между двамата лидери след началото на...

Още в катергорията

Започна срещата между Ердоган и Зеленски

Това е първата директна среща между двамата лидери след...

Русия разполага самолети с ракети ”Кинжал” край Калининград

Русия предислоцира в Калининградска област три военни самолета МиГ-31Е,...