Песков: Самото съществуване на Русия е дразнител за колективния Запад

Според прессекретаря на президента, Русия не може да бъде изолирана политически, икономически, дипломатически или информационно

Колективният Запад е готов на всичко, за да попречи на Русия да живее както иска. Това каза прессекретарят на президента на Руската федерация Дмитрий Песков по време на лекция в рамките на маратона на Обществото на знанието, предава ТАСС.

„Понякога изглежда, че самото съществуване на Русия е значителен дразнител за колективния Запад и те са готови на всичко, за да ни попречат да се развиваме както искаме и да живеем както искаме“, каза той.

Песков отбеляза, че в продължение на поне няколко десетилетия Русия „се развива, ускорява темпа на развитие, опитва се да устои на кризата, използва кризите, за да се обновява, подобрява, развива и става по-добра, така че да се отварят нови хоризонти и възможности за следващите поколения.“

„И ние защитихме интересите си. Защото точно както всеки индивид, държавата има свои собствени интереси. И ако държавата не прояви постоянство, ако държавата не прояви принципи по основните въпроси на съществуването, тази държава губи своята независимост, суверенитет, способност да мислиш самостоятелно, да вземаш решения, да вървиш в посоката, която иска. И това правим от няколко десетилетия“, каза говорителят.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Песков посочи, че Русия се е опитала „да изкрещи“ на колективния Запад: „ние казахме, че не ни харесва, когато вашите ракети и оръдия се приближават до нашите граници, когато разширявате НАТО, ние усещаме опасността от това и ви молим да не го правите, каним ви да се споразумеете за нови принципи на сигурност на нашия общ континент, молим ви да се споразумеем как ще живеем всички заедно в мир, за да няма мерки за дискриминация в икономиката, в търговията“.

„Но не ни послушаха, защото в света има много силна конкуренция и като цяло колективният Запад е подреден под формата на пирамида, на върха на която са Съединените щати, контролният център се намира там“, добави говорителят.

Песков каза, че Русия не може да бъде изолирана по никакъв начин.

„В наше време е невъзможно да се изолира една шеста от земята нито политически, нито икономически, нито дипломатически, нито информационно“, подчерта той.

Опозиция на Запада

Песков каза, че Русия ще се справи с конфронтацията на Запада и има всичко необходимо за това. „Въпреки това ме питате: „Можем ли да се справим при такава гореща вълна? „Да. Отговорът е недвусмислен: „Да. Имаме всичко за това“, каза той и добави: „Имаме собствени технологии, има още резерви за усъвършенстване. Имаме още много работа в тази област“, каза Песков.

Той подчерта, че Русия трябва да създаде свои собствени телевизионни и интернет технологии, както и социални мрежи, които ще бъдат търсени в целия свят. „Имаме много, за да заменим вноса, опитват се да ни лишат от много, но няма причина да изпадаме в отчаяние. Ние сме в състояние сами да направим абсолютно всичко“, продължи представителят на президента.

Според Песков, конфронтацията със Запада ще завърши с формирането на свят, в който ще се чуе гласът на Русия и в който тя уверено ще стъпи на краката си. „В крайна сметка аз съм убеден, че всяка война завършва с мир. И този свят ще бъде този, в който гласът ни ще бъде чут, където ще ни бъде удобно, където ще бъдем в безопасност и където ще стоим уверено на краката си“, заключи той.

Песков каза, че Русия в момента е в „перфектната буря“ и в момента на истината.

„Всъщност сега живеем в условия на „перфектна буря“ и в момента на истината. Точно тази буря и момент, който трябва да гарантира и защитава нашите интереси, трябва да гарантира, че живеете по-добре, по-комфортно, по-стабилно и повече сигурен“, каза той…

Враждебните държави

Песков отбеляза, че западните страни, включително САЩ, които водят хибридна война срещу Руската федерация, са се превърнали в враждебни държави.

„Хибридна война е това, което се случва сега, пред което сме изправени“, каза той. „Не само американски и британски съветници казват на украинските националисти с оръжие какво да правят, които им дават информация от разузнаването. Това е дипломатическа война, политическа война, това са опити да ни изолират в света, това е икономическа война.“

„Да, ние все още меко ги наричаме недружелюбни държави, но бих казал, че това вече са враждебни държави, защото това, което правят, е война“, подчерта говорителят на руския президент.

Според него, на този фон правото на собственост е престанало да бъде свещено. „Нашите национални пари, които бяха „арестувани“, са блокирани. Тоест нашите пари, които бяха в долари и евро там (в западните страни) по сметки, са блокирани. Това са нашите пари. Откраднаха ги от нас се опитват да крадат. Но ние със сигурност ще се борим срещу това“, увери Песков, като отбеляза, че има много такива прояви на враждебност.

„Специалната военна операция“

Няма съмнение, че всички цели на специалната военна операция на Руската федерация ще бъдат постигнати, каза Песков.

Песков каза, че сред приятелите му има несъгласни с протичащите събития, включително специална военна операция, и той се опитва да ги убеди.

„Наистина, [аз] имам познати и приятели, които не са съгласни <…>, които не разбират същността на случващото се“, каза говорителят на Кремъл, отговаряйки на въпросите на журналистите. „И ще направя всичко възможно да ги обърна към моята вяра“, добави той.

Отговаряйки на въпрос за информационни атаки срещу него, Песков подчерта, че сега информационната война се води срещу всички. „Срещу всички и всеки. На това трябва да се окаже съпротива“, каза говорителят на президента.

Подобни статии

В Германия се готвят за недостиг на газ, призоваха хората да пестят енергия

Опасявайки се, че Русия може да спре доставките на природен газ, ръководителят...

Още в катергорията