Петролът поевтиня на фона на ембаргото срещу Русия

Петролът поевтиня на фона на глобалните икономически опасения и в очакване на решението на ЕС за ембаргото срещу Русия

Котировките на петрола се понижиха тази сутрин, заедно с фондовите пазари в Азия, на фона на опасенията, че глобалната рецесия може да намали търсенето на черно злато. Инвеститорите следят и преговорите на Европейския съюз за петролно ембарго срещу Русия, което се очаква да затегне световните доставки, предаде Ройтерс.

Сортът Брент от Северно море, чиято цена е референтна за Европа, поевтиня с 28 цента или 0,3 на сто до 112,11 долара за барел.

Американският лек суров петрол понижи стойността си с 41 цента или 0,4 на сто до 109,36 долара за барел.

По-широките нагласи за избягване на риска, провокирани от страховете от рецесия, и локдауните в Китай, са основните фактори, които оказват натиск върху цените на петрола, коментира анализаторът Тина Тенг от „Си Ем Си маркетс“ (CMC Markets).

Глобалните финансови пазари са повлияни и от опасенията около повишаването на лихвените проценти и удължените антиковид мерки в Китай, които вредят на икономика номер две в света.

Миналата седмица Брентът и американският петрол поскъпнаха за втора поредна седмица заради опасенията за доставките, след като кит предложи поетапно ембарго върху руския петрол като част от най-строгия си пакет от санкции заради конфликта в Украйна. Предложението изисква единодушна подкрепа сред страните членки на ЕС.

Българският вицепремиер Асен Василев заяви обаче снощи, че страната ще наложи вето на петролните санкции на ЕС срещу Русия, ако не получи дерогация от предложеното ембарго, припомня Ройтерс.

България обяви по-рано, че ще поиска освобождаване от предложената забрана над руския петрол, ако подобни изключения бъдат разрешени, но не беше ясно дали се стреми към пълно освобождаване или отлагане на мярката, подобно на предложеното в петък за Унгария, Словакия и Чехия.

Подобни статии

Още в катергорията