Президент сравни Русия с Турция

Нахлуването на Русия в Украйна се осъществява с абсолютно същите аргументи, които Турция използва, за да нахлуе в Кипър

Руският и турският ревизионизъм са съпоставими, заяви кипърският президент Никос Анастасиадис в интервю за France24, съобщава електронното издание „Сайпръс мейл“. „Нахлуването на Русия в Украйна се осъществява с абсолютно същите аргументи, които Турция използва, за да нахлуе в Кипър“, каза той, предаде БТА.

„Поведението на Турция, (доктрината) Синьо отечество, е турският ревизионизъм, който засяга не само Кипър, но оспорва суверенитета на Гърция над Егейско море и се намесва в Либия, Сирия и Ирак“, добави президентът. Анастасиадис заяви още, че напредването на времето е опасно и че гръцко-кипърските усилия за разрешаване на проблема са били продължителни и са довели до значителни отстъпки. Той отново изрази позицията си за двузонална двуобщностна федерация, както е определено в многобройни резолюции на ООН.

„През годините постигнахме съгласие относно законодателната власт, съдебната власт, състава на изпълнителната власт, а това, което остава да бъде решено, е териториалният въпрос, въпросът за собствеността и начинът на управление – най-лошото твърдение е, че Кипър трябва да остане под гаранциите на Турция. Представете си Русия да бъде гарант на Украйна, това е абсолютно същото“, каза президентът. По отношение на находищата на въглеводороди около острова президентът заяви, че въпреки турските претенции към изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър „ние предложихме на Турция или да се обърне към Международния съд, или чрез арбитраж, основан на международното морско право, да се споразумеем за разделителна линия между ИИЗ на двете страни“.

В отговор на въпроса за присъствието на руски олигарси в Кипър Анастасиадис уточни, че от 1300 олигарси и хора, замесени във войната срещу Украйна, включени в черния списък на ЕС, само осем притежават кипърски паспорт. Той поясни, че са дадени указания за отнемане на кипърското гражданство в съответствие с общата линия на ЕС. Запитан дали кипърското правителство ще конфискува активите на руските олигарси в отговор на войната, Анастасиадис заяви, че „както и при другите конституции, има проблем“ и че „това не е толкова лесно, колкото някои може да си мислят“.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни статии

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната са убити...

Още в катергорията

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната...

Лиз Тръс: Трябва да научим уроците си от Украйна и да защитим Тайван

Великобритания трябва да продължи да изгражда търговски връзки с...

Вучич: Искат да прогонят сърбите от Косово

Последните решения на Прищина са взети с цел да...