Продължава понижението на криптовалутите с тревожни темпове

Инвеститорите се въздържат от рискови инвестиции, тъй като лихвените проценти се повишават, и затова се отказват от непредсказуемата цифрова валута

Биткойнът – най-голямата криптовалута в света, понесе брутален удар в началото на седмицата и се понижи с повече от 6 % като падна под 27 000 долара и продължи да понижава стойността си и в четвъртък. Криптовалутата достигна най-ниската си точка от декември 2020 г. насам, съобщи сайтът „The Brussels Times”, предава fakti.bg.

Други криптовалути отбелязаха подобни спадове в стойността, като етериум загуби повече от 12%, а BNB също отбеляза голям спад. Експертите предупреждават за „крипто зима“, при която растежът на сектора ще спре.

Инвеститорите се въздържат от рискови инвестиции, тъй като лихвените проценти се повишават, и затова се отказват от непредсказуемата цифрова валута.

Макар да се твърдеше, че криптовалутата е устойчива на инфлация и кризи поради своята независимост от правителства и банки, последните няколко години доказаха обратното. Например биткойнът спадна с 57%, когато през март 2020 г. пандемията от COVID-19 унищожи световните пазари, след което и фондовите пазари, и криптовалутите се възстановиха със зашеметяващи темпове.

Тъй като в момента инфлацията доминира в световните икономики, централните банки повишиха лихвените проценти. За инвеститорите, които търсят сигурно място за съхраняване на богатството си, криптовалутите може да се сторят твърде рискови поради нестабилния си характер.

Други притеснения са свързани с регулациите и пробивите в сигурността, тъй като през последните години скептицизмът обезцени криптовалутите. Един от примерите е репресията на Китай срещу добива на биткойн през 2021 г., която доведе до срив на криптовалутата от 65 000 долара през април до 35 000 долара през юни.

Определени експерти също така смятат, че неотдавнашните борби на една от най-големите т.нар. стабилни монети – TerraUSD, са изиграли роля в последния срив на биткойн. TerraUSD е токен, който е проектиран така, че винаги да струва 1 USD, но наскоро потъна под 0,70 USD.

Тепърва предстои да се разбере дали спадът на криптовалутата ще продължи, тъй като някои смятат, че изпадналите в паника инвеститори ще влошат нещата, докато според други спадът е само естествена част от цялостния ѝ модел на растеж.

Подобни статии

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи информация от...

Още в катергорията

Банките ограничават заемите с фиксирана лихва

Банките ограничават отпускането на заеми с фиксирана лихва, сочи...

Работодатели обявиха проект за Водородна долина за 15 млрд.евро

Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че е готов...

Синдикати и работодатели остават в протестна готовност

„Докато не видим, че има разбирателство и правителството не...