Проф. Александър Маринов: Има изоставане в изпълнението на ангажиментите, с които днешните управляващи бяха избрани

Президентът не се ситуира като опозиция, той е коректив

„Започва голяма геополитическа трансформация, тя ще има дългосрочен характер и сериозни последици. Критиките на президента към правителството са свързани с националния интерес, доколкото доброто управление на държавата е един от важните фактори, които да осигурят просперитета на нацията. Критиките са конструктивни. Има изоставане в изпълнението на ангажиментите, с които днешните управляващи бяха избрани“.

Това каза пред БНР проф. Александър Маринов, председател на стратегическия съвет към президента. И нарече спекулация твърдението, че президентът защитава проруски позиции.

„Отдалечаването от Русия и от всеки друг партньор трябва да бъде съобразено с нашия интерес. Всяка връзка не е сакрална, а трябва да почива върху взаимноизгодно партньорство“.

Според него дилемата дали подкрепяме Украйна, или да запазваме неутралитет е фалшива, „тъй като членове на ЕС и НАТО подкрепяме всички общи решения, оттам нататък има степени и нюанси“.

„Има аргументи, че не трябва да се забъркваме толкова навътре в такава сложна ситуация. Трябва да се видят всички възможности, с които България може да допринася“.

В предаването „Неделя 150“ проф. Маринов допълни, че президентът няма намерение да се ситуира като опозиция, защото е коректив.

„Темата, която ще бъде въпрос на разминавания и критични аргументи, е способността на правителството да се справи с икономическата и със социалните кризи. Без политическо доверие от страна на обществото е трудно да се управлява“.

И е категоричен, че няма личностен конфликт между Румен Радев и политически лидери.

Той не скри очакването си партия „Възраждане“ – при тази сложна външна и вътрешна ситуация, да продължи да трупа подкрепа.

Подобни статии

Нека да се знаят и имената на персони, получаващи грантове и хонорари от “Америка за България”

Одобрявам изнесената информация от г-ца Бориславова за политици, политолози, журналисти и...

Още в катергорията

Нека да се знаят и имената на персони, получаващи грантове и хонорари от “Америка за България”

Одобрявам изнесената информация от г-ца Бориславова за политици, политолози,...

Френски гамбит

Френски гамбит (гамбит е комбинация, при която се жертва...

Боян Чуков: Имаме моден сезон – кой да бъде по-голям евроатлантик

„Голяма част от политическия елит не разбира големите тенденции...