Работодатели обявиха проект за Водородна долина за 15 млрд.евро

Председателят на АИКБ Васил Велев обяви, че е готов проект за водородна долина за 15 млрд. евро, за която ще се използва територията на комплекса „Марица изток“. Проектът ще бъде представен утре в Германия от бизнес делегацията, която придружава президента Румен Радев при неговото официално посещение.

Велев обяви новината по време на пресконференцията на работодателските организации. Именно от Германия имало най-голям интерес, като инвестициите ще са изключително частни. Техният размер от 15 мрд.евро на практика са два пъти повече от целия План за възстановяване, по който България ще получава пари от ЕС.

Във водородната долина ще се произвежда чист водород за енергия, транспорт и продажба. „Той е част от нашата визия и дългосрочните прогнози за цената на енергията, които направихме до 2050 г. – различни сценарии, при които при пълна трансформация на енергетиката се постига цена от 70-80 евро на мегаватчас. Това обаче беше преди световната инфлация, тя ще доведе до 90-100 евро“, обясни Велев.

Източник: СЕГА

Подобни статии

Слави Василев: Получих покана от „Америка за България“ да изнеса доклад срещу 1000 лева

Получих покана от "Америка за България" да изнеса доклад срещу 1000...

Още в катергорията

Френски гамбит

Френски гамбит (гамбит е комбинация, при която се жертва...

Василев след преговорите с БСП: Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството

"Постигнахме съгласие по приоритетите на правителството", заяви Асен Василев...