Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата

Русия обяви двама финландски дипломати за персона нон грата, предадоха световните агенции, като се позоваха на изявление на руското външно министерство.

Решението е ответна мярка на аналогична стъпка, предприета от Хелзинки.

Финландският посланик е бил извикан днес в руското външно министерство. Представители на ведомството са изразили в негово присъствие „решителния протест“ на Москва във връзка с неоснователното, според руската дипломация, решение за обявяване на руски дипломати за персона нон грата, както и с „конфронтационния курс на Финландия по отношение на Русия, изразяващ се включително в доставянето на оръжие на режима в Киев и прикриването на престъпления на украински националисти против мирното население на Донбас и Украйна“, се казва в изявление на министерството.

Финландия обяви в неделя кандидатурата си за присъединяване към НАТО, като пряко следствие на руското нашествие в Украйна, а малко по-късно аналогично решение обяви и Швеция. Вчера руският президент Владимир Путин предупреди, че Москва ще реагира на евентуално „разполагане на военна инфраструктура“ на НАТО в тези две страни, припомня Франс прес.

Източник: БТА

Подобни статии

В Германия се готвят за недостиг на газ, призоваха хората да пестят енергия

Опасявайки се, че Русия може да спре доставките на природен газ, ръководителят...

Още в катергорията

Френски гамбит

Френски гамбит (гамбит е комбинация, при която се жертва...