Синдикати и работодатели остават в протестна готовност

„Докато не видим, че има разбирателство и правителството не се вслушва в препоръките на тези организации, ние ще бъдем в протестна готовност“

Бизнес и синдикати остават в протестна готовност, но след договореното с правителството не намират основание за национален протест на 18 май. Това стана ясно от съвместната пресконференция на представители на профсъюзите и на работодателите. Утре от 15.00 ч. представители на транспортния бранш ще имат среща при премиера, посветена на проблемите в сектора и исканията на бранша, след която ще бъде решено окончателно дали ще има протест и кога. Транспортният бранш обаче засега не се е отказал от блокирането на кръстовища в сряда.

„Този протест (на 18 май) беше предизвикан от няколкомесечните усилия да постигнем диалог с правителството и заедно с държавните институции да намерим трайно устойчиво решение за успокояване на цените на електрическата енергия и природния газ, както и да обсъдим проблемите на превозвачите“, каза Добри Митрев – председател на Управителния съвет на Българската стопанска камара.

По отношение на природния газ постигнахме споразумение цената за месец април да се запази и всичко над тази цени да се компенсира, ако цените са по-високи през май и юни. По отношение на електрическата енергия – да се внесе промяна в закона за енергетиката, с която да се гарантират условия за цените на електрическа енергия и след 1 юли да бъдат не по-високи от договорените. По отношение на индексиране на договорите за строителство, които касаят когато има възлагане с публични средства също се работи в посока законодателна промяна, която да даде възможност договорите да бъдат индексирани съобразно с покачващите се цени“, обясни Митрев.

„Към момента исканията на работодателите относно цената на тока за май и юни, както и в средносрочен план и цената на природния газ, ги смятаме за изпълнени и затова един мащабен протест за цената на тока и природния газ не би бил основателен“, потвърди и председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

„Искам да видя дали това, което бе обещано на срещата с правителството, ще се случи. Преди няколко месеца пак имахме обещания, включително за разписване на двустранни договори, но това не се случи. Аз и колегите имаме едно тръпчиво усещане, че нещата няма да се случат“, заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

„Докато не видим, че има разбирателство и компромиси в исканията на нашите колеги от Строителната камера, Транспортните браншови организации, включително и Минногеоложката камера, докато не видим, че правителството не се вслушва в исканията на тези организации, ние оставаме в стачна готовност“, каза още той. „По наши изчисления, ако протестът на 18 се състои, ще има над 30 000 човека. Това са нашите потвърждения, които правят организация, шият знамена и печатат лозунги. Протестна готовност означава, че може да сменим датата. При всички положения ще изчакаме срещата с транспорта и техните браншови организации“, заяви още Домусчиев.

По-рано в Министерски съвет Кирил Петков обяви, че държавата ще компенсира бизнеса с 80% за изразходван ток над 200 лева на мегават. По отношение на природния газ договорката е, че държавата ще компенсира разликите за месец май и евентуално за юли според цената на газа за април, съобщава Dir.bg.

Подобни статии

Корнелия Нинова: От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги

Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането на нулевата...

Още в катергорията

Корнелия Нинова: От днес хлябът е по-евтин с 20% в търговските вериги

Цените на хляба бяха намалени с 20% след приемането...

Външният дълг нарасна с 2,3 млрд. евро

Спрямо края на април миналата година, когато дългът на...

Без 25 ст. отстъпка за горивата от 1 юли

Поради забавянето на актуализацията на бюджета в Народното събрание...