Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата

През последните няколко години, SUV сегмента се утвърди като най-популярен на пазара и в момента почти няма производител, който да не предлага поне един „джип“ в своята гама

Логично или пък не за някои, марките, които в началото на този век свързвахме единствено със спортни купета, сега също произвеждат кросоувъри, но с малко по-интересни характеристики. Това са брандове като Porsche, Lamborghini и Aston Martin, които заслужено се позиционират в списъка за Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата, пише fakti.bg.

Въпреки, че споменахме тези марки, които използват големи бензинови мотори, то в списъка ще намерим и електрически автомобил и именно такъв се нарежда на пета позиция. Става въпрос за Tesla Model Y Performance, която може да се похвали с ускорение от 0 до 100км/ч в рамките на 3.7 секунди. Това е постигнато с два електромотора със системна мощност от около 450 конски сили.

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата - 2

Четвъртото място е отредено за Lamborghini с единствения за момента представител от този сегмент на марката – Urus. Кросоувърът, който се задвижва от 4.0-литров бензинов двигател разполага с 650 конски сили и ускорява от 0 до 100км/ч за 3.6 секунди.

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата - 3

 

Третата позиция се заема от още един представител на VW Group, но този път от марката Porsche. Последната версия на Cayenne – Turbo GT е задвижвана от същия 4.0-литров бензинов осмак като при Urus, но с мощност от 631 конски сили. Въпреки по-малката мощност, Cayenne Turbo GT може да се похвали със спринт от 0 до 100км/ч за 3.3 секунди.

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата - 4

 

Британците от Aston Martin също имат представител, който заема втората позиция. Новият DBX707 също разчита на 4.0-литров осмак с бензинова тяга и подобно на Porsche, ускорението от 0 до 100км/ч отнема 3.3 секунди.

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата - 5

 

Първото място се държи от Tesla Model X Plaid, която може да се похвали с мощност от 1020 конски сили. Благодарение на три електрически мотора и задвижване на четирите колела, колата на Мъск може да ускори до 100км/ч за само 2.6 секунди.

Топ 5 на най-бързите SUV-та на планетата - 6

Подобни статии

Автомобилното изложение в София се завръща през юни

След като заради пандемията миналата година автомобилното изложение в София беше отложено, то...

Още в катергорията

Автомобилното изложение в София се завръща през юни

След като заради пандемията миналата година автомобилното изложение в София беше...

Хибриден самолет постави нов рекорд

Базираната в Щутгарт немска аерокосмическа компания H2FLY постави нов...

„Туитър“ е надминал очакванията на Уолстрийт за нови потребители

Дневните активни потребители на мрежата са се увеличили до...