Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши да блокира приемането им в НАТО.

Турският президент дори ги посъветва да не си правят труда да пращат делегации в Турция, предаде БНТ. Причината е, че според Ердоган, те подслоняват лица, свързани с групи, определени като терористични. Става дума за признатата и от някои страни в ЕС за терористична организация Кюрдска работническа партия ПКК, както и за последователите на Фетулах Гюлен, за когото Анкара смята, че е организанизирал опита за преврат през 2016 г.

Вчера беше съобщено, че първите дипломати на Швеция и Финландия се готвят да посетят Анкара, за да обсъдят кандидатурите си за алианса.

Стокхолм и Хелзинки са отказали да върнат общо 33 лица, за които Анкара е поискала екстрадиция. Всяко разширяване на НАТО изисква одобрение на 30-те държави членки.

„Делегациите идвали в Турция в понеделник. Да ни убеждават ли идват? Извинете ме, но не бива да си правят труда! Първо, няма да кажем „да“ за присъединяване към НАТО на тези, които налагат санкции на Турция. Защото в такъв случай НАТО ще престане да е организация за сигурност и ще стане място, където са събрани представители на терористични организации.“, заяви Ердоган.

Подобни статии

В Германия се готвят за недостиг на газ, призоваха хората да пестят енергия

Опасявайки се, че Русия може да спре доставките на природен газ, ръководителят...

Още в катергорията

Френски гамбит

Френски гамбит (гамбит е комбинация, при която се жертва...