Украински депутати искат да се позволи на командирите да убиват военните за неподчинение и дезертьорство

Съгласно действащия устав на въоръжените сили на Украйна, военните командири имат право да използват оръжия срещу нарушители на заповедта съгласно военното положение, „без да причиняват вреда на здравето на войника“

Депутатите от пропрезидентската партия „Слуга на народа“ внесоха за разглеждане законопроект, който позволява на военните командири да отнемат живота на своите подчинени за неподчинение на заповеди и напускане на позиции без разрешение. Текстът на този законопроект е публикуван на уебсайта на Върховната Рада на Украйна.

Съгласно устава на въоръжените сили на Украйна (AFU), командирите и сега имат право, при военно положение и в бойна ситуация, да използват сила и оръжие срещу нарушители на заповеди и дезертьори. Въпреки това, според действащия устав на въоръжените сили на Украйна, това е разрешено да се прави „без да се причинява вреда на здравето на военнослужещ“. Авторите на законопроекта предлагат тази разпоредба да бъде отменена. „Във втората част на член 221 от Устава на вътрешната служба на въоръжените сили на Украйна <…> се изключват думите „без да причини смърт на военнослужещ“, се казва в законопроекта.

Автори на тази инициатива са депутати от пропрезидентската украинска партия Слуга на народа Маряна Безуглая, Александър Алексейчук, Александър Бакумов, Сергей Гривко, Галина Третякова, Виталий Войцеховски, Георги Мазурашу, Александър Федиенко.

Безуглая, Мазурашу и Федиенко по-рано внесоха в Радата проект на закон за лишаване от украинско гражданство на военнослужещите, които напуснаха страната по време на военно положение и не се върнаха в рамките на 30 дни. След като тази инициатива беше широко отразена в медиите, Безуглая и Федиенко оттеглиха подписите си под законопроекта и сега само Мазураш е посочен като негов автор на сайта на Рада.

Върховната Рада одобри в неделя указа на президента на Украйна Владимир Зеленски за удължаване на военното положение и общата мобилизация в страната с още 90 дни, до 23 август. На 24 февруари е въведено военно положение в цялата страна, предава ТАСС.

Подобни статии

В Германия се готвят за недостиг на газ, призоваха хората да пестят енергия

Опасявайки се, че Русия може да спре доставките на природен газ, ръководителят...

Още в катергорията

Френски гамбит

Френски гамбит (гамбит е комбинация, при която се жертва...