Цените на горивата в САЩ хвърчат нагоре, рейтингът на Байдън пада

Цените на горивата в САЩ удрат нови рекорди, след като в понеделник средната цена на бензина достигна $4.48, съобщават американските медии. Това е поскъпване с 15 цента за последната седмица и 40 цента за месец.

Като цяло, цените на горивата в САЩ са скочили с 27% от 24 февруари – деня на руската инвазия в Украйна. Според енергийни експерти цената на горивата уверено върви към психологическата граница от $5 за галон.

По данни на Американската асоциация на автомобилистите средната цена от $5 за галон вече е факт в четири щата – Калифорния, Вашингтон, Невада и Хавай. Орегон е малко под чертата.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Високите цени вещаят тежки дни за домакинствата и икономиката и подсилват страховете от инфлация, отбелязват експертите. Проблемът е че предлагането все още не може да задоволи търсенето, особено на бензини, дизел и други петролни продукти. Фючърсите на горивата отново достигнаха рекордни нива в понеделник.

Добрата новина е, че производството на горива се очаква да се нормализира през следващите седмици, когато рафинериите в САЩ ще приключат сезонните ремонти.

Лошата е, че цените на петрола остава високи. Те отново бяха трицифрени в понеделник, подхранвайки опасенията за още по-високи цени на горивата.

Американския петрол скочи с 3.4% до $114.20 за барел, а сортът Брент – с 3% до $114.50.

На фона на трудностите за американските домакинства и икономиката, рейтингът на президента Джо Байдън и управляващата Демократическа партия устойчиво пада.

Според 68,3% от анкетираните американци страната върви по грешния път, а едва 24,6% мислят обратното, сочат данните на специализирания портал Realclearpolitics.

Президентът Джо Байдън има едва 43,2% одобрение срещу 52,3% неодобрение, при вицепрезидента Камала Харис положението е още по-зле – 39,5% одобрение срещу 51,7% неодобрение.

На техния фон прави впечатление Доналд Тръмп, който се радва на 43,9% одобрение срещу 51,1% неодобрение.

А председателката на долната камара на Конкреса Нанси Пелоси има едва 33,8% одобрение срещу цели 58,2% неодобрение.

46,8% от американците смятат, че мнозинство в Конгреса трябва да има Републиканската партия, срещу 43,3%, които предпочитат управляващата Демократическа партия.

Източник: Епицентър

Подобни статии

В Германия се готвят за недостиг на газ, призоваха хората да пестят енергия

Опасявайки се, че Русия може да спре доставките на природен газ, ръководителят...

Още в катергорията