Циклене на паркет: кога и как

Въпреки че е красив вид подова настилка, която предлагаповече автентичност от ламината или изкуствения дървен под, паркета от твърда дървесина не е лишен от своите проблеми. Той не се отличава с водоустойчивостта на някой други подове и може да бъде податлив на определени неприятни петна. Въпреки това едно от предимствата е, че цикленето на пакет може да отстрани всички повреди по повърхността и да разкрие под петната нов по-красив и сияещ под.

Ако искате да извлечете максимална полза от дървеният си под, ето нашето ръководство за циклене и шлайфане, колкочесто трябва да го правите и каква е цената му. В статията сме описали всичко необходимо да се справите сами с поддържането на лъскав и добре изглежащ под, но ако не ви се занимава да правите всичко сами, спрете да четете надолу и просто използвайте услугите за циклене на паркет от Бест Паркет.

Кога да циклим паркета

Новият дървен паркет обикновено се шлайфа, за да станенапълно равен, докато старият и вече монтиран паркет сецикли, за да се премахне мръсното покритие и да сеизравнят износените участъци. Цялостното циклене на паркет обаче не винаги е необходимост. Винаги можете даоставите дървения си под такъв, какъвто е, за да създадетеестествено състарен вид. Някои гледат на дървения под катона хубаво вино и твърдят, че с възрастта той става все по-добър, така че изборът наистина зависи от вас.

Свързани: Кой е най-добрият масивен дървен паркет?

Ако търсите елегантен и изчистен външен вид, сепрепоръчва паркета да се шлайфа и след това да сепребоядисва поне веднъж на 10 години. Това, разбира се, зависи от степента на износване и от средния трафик накрака, който подът вижда ежедневно. Ако в къщата ви имамного обитатели, е по-вероятно паркетът ви да се нуждае отпо-малко грижи.

Но като цяло трябва да пребоядисате паркетните си подове, когато те са изтъркани и изглеждат така, сякаш се нуждаятот полиране. Средностатистическият под от твърдадървесина обикновено е с дебелина 18 мм и следователноможе да претърпи около 10 рефинирания през живота си, преди да стане твърде тънък. Затова имайте предвид товачисло, ако редовно циклите и шлайфате паркета си.

Как да шлифоваме дървени подове

Ако решите да циклите, шлайфате и пребоядисате масивни яси дървен под, ще трябва да се сдобиете с електрическа шлайфмашина, шкурка и синтетична четка и лак. Шлифовъчните машини могат да бъдат наети, но са твърде скъпи и обемисти. Най-добрият вариант е да наемете професионалист, който да свърши всички тези задачи за вас.

Ако все пак решите сами да се занимавате с паркета си,преди процеса на шлайфане и циклене вземете предвид зърнометрията на шкурката, която възнамерявате даизползвате. Зърнистостта на шкурката за дървени подовинастилки обикновено варира от 16 до 150, като 150 е най-фината зърнистост. Колкото повече повреди възнамеряватеда отстраните, толкова по-груба трябва да е зърнестата виповърхност. Повечето работи по циклене на паркет и шлайфане започват със зърнометрия 30 и след това се преминава към по-фините варианти, за да се постигне по-гладко покритие към края. И така, без повече отлагане, нека научим как да шлифоваме дървен под:

1. Започнете, като завинтите или изравните всички стърчащи пирони в дървото, така че да не пречат на шлайфмашината.

2. Прикрепете избраната от вас груба шкурка към шлайфмашината, започнете да циклите паркет в средата на помещението и се придвижвайте към краищата. Поддържайте скоростта постоянна и избягвайте да оставяте машината в една област твърде дълго. Движението трябва да е по посока на влакната на дървото, а не срещу тях.

3. Когато стигнете до краищата на стаята, електрическата шлифовъчна машина може да няма достъп до ъглите. За тезизони е най-добре да шлифовате дървени подове на ръка.

4. След приключване отстранете целия останал прах. Допълнителен съвет е да запазите част от него настрана и даго смесите с безцветен гел за запълване на дърво. По тозиначин се получава вещество, което може да запълни всякакви пукнатини или дупки в бъдеще и е с точно същияцвят като вашето дърво.

5. След това повторете процеса с по-фина зърнометрия на шкурката, приблизително 100, и отново почистете целияизлишен прах.

6. След два кръга на циклене вашият под трябва да е готов зананасяне на финишно покритие. Когато преглеждате финишните покрития за дърво, има голямо разнообразие отбайцове, запечатващи обработки и лакове. Те могат дадобавят цветен нюанс или различни текстури на вашия под. Затова изберете това, което е най-подходящо за вас и вашия дом.

7. Нанесете избраното от вас финишно покритие върху подовете. За запечатване или лакове е най-добре да сенанасят с валяк от микрофибър с къс косъм. За петна използвайте четка. Винаги обаче е най-добре да се придържате към препоръките на продукта.

8. След нанасяне на един слой оставете да изсъхне за поне 2 до 3 часа. След това шлайфайте 9. дървения паркет с лека зърнометрия от около 150, за да го изгладите.

Отстранете остатъците от прах и нанесете последен тънък слой лак. Използвайте валяк, за да избегнете следи от четка.

10. Изчакайте около 12 часа, за да изсъхне всичко и да се утаи напълно, преди да поставите мебелите обратно в стаята.

Работата е дълга и трудоемка, така че ако след като прочетете всичките ни стъпки започва да ви боли глава, по-добре наемете услугите на професионалист, който не само знае какво прави и ще свърши задачите значително по-добре от вас, но също така ще ви спести доста от ценното ви време.

Подобни статии

Времето днес 08.08.2022

Днес ще е предимно слънчево. Около и след обяд ще се...

Още в катергорията

Времето днес 08.08.2022

Днес ще е предимно слънчево. Около и след обяд...

Хороскоп за 08.08.2022

Овен Днес за Вашия любим човек няма да бъде лесно...

Хороскоп – 7 август 2022 г.

Овен Тази неделя побързайте да замете своето място в нечие...