9 май 2022

От 77 години всеки 9 май света чества Деня на Победата над най-мракобесната идеология в историята на човечеството – фашизма и нацизма. На този ден се отбелязва и Денят на Европа, като всеки непредубеден човек знае, че без Деня на Победата нямаше да има Ден на Европа. Защото Европа щеше да бъде подвластна на фашизма, расизма, антисемитизма, насилието, на социалното безправие и безпросветност

Но 9 май 2022 г. е по-различен от честванията през последните 77 години, защото Европа и светът постепенно забравиха какво е нацизъм, глад и страдание, цензура и насилие над различното мнение.
Презадоволена Европа отново си позволи да бъде сателит на чужда сила и си затваря очите пред неонацистките престъпления в Донецк, Луганск и Одеса – избиването и изгарянето на хиляди мирни жители, реабилитацията на нацисткия престъпник Бандера и издигането му в култ. Европа загърби истината, позволи си да робува на лицемерието и затова се случиха войните на САЩ и Западът във Виетнам, Югославия, Ирак, Либия, Сирия, Афганистан и на десетки други места. Провеждаха се „цветни революции”, които силово сменяха легитимни правителства на суверенни държави. А разширяването на НАТО към границите на Русия продължаваше, въпреки, че СССР отдавна не съществуваше.
Русия беше сатанизирана и всичко, което правеше, беше обявявано за „антидемократично и лошо”!? Евтиният руски газ и нефт, обусловени от географията и законите на икономиката, бяха санкционирани и обявени за „лоша зависимост”, а скъпите американски суровини се оказаха „добра зависимост”?! Този двоен стандарт и модерна форма на цензура и отрицание се проявяви чрез безпрецедентна цензура срещу руската култура на класици и съвременни творци, спортисти и медии (емблематичен пример за политическо преследване е Маестро Валерий Гергиев).
Всъщност това е днешният фашизъм, който абсурдно приравнява расистките и ксенофобски идеи с тези за равенство и солидарна държава. Двойният стандарт целенасочено унищожава християнските ценности, патриотизма и традиционното семейство подкопавани от слугинажа на европейски наднационални елити. Неофашизъм е и диктатът на шепа глобални олигархични корпорации, които за две години удвоиха печалбите си и искат да диктуват глобалния дневен ред.
Днешна Русия води битка срещу всички тези явни или прикрити прояви на фашизъм, на отстъпление от нормалността и демократичните ценности, срещу 30-годишния еднополюсен американски диктат, който е опасен и безплоден за света. Нейни съюзници и партньори са държави, в които живеят над 80% от човечеството в новия многополюсен свят.
Ето защо, 77 години след Великата Победа, 9 май 2022 г. е много различен! Не само заради братоубийствения конфликт в Украйна, който интригантски бе наложен от Запада във вреда както на руския, така и на украинския народ. Но главно защото човечеството е на кръстопът – между Пътя към Храма – на мира и диалога, и този на Войната и диктата – водещ към смърт и унищожение.
Многократно големият дипломат на Русия Сергей Лавров повтаряше: „Нашата сила е в истината, а не в силата”, но явно когато Русия, Европа и светът тгрябва да се защитят от неофашизма, е нужна и силата на справедливостта.
Всички помним руската песен „Искат ли руснаците война”! Не, руснаците не искат война, защото те платиха нашия мир с над 27 млн. човешки живота. Русия помни и почита жертвите от войната, но в тяхна памет, в името на бъдещето се бори за истината и справедливостта и затова „Победата ще бъде наша!”
Честит Ден на Победата 9 май 2022 г.

Проф. Светлана Шаренкова

Подобни статии

Още в катергорията