Вучич: Искат да прогонят сърбите от Косово

Последните решения на Прищина са взети с цел да се прогонят сърбите от страната

Президентът на Сърбия Александър Вучич разговаря снощи в Белград с пратеника на Европейския съюз за диалога между Белград и Прищина Мирослав Лайчак, след което заяви на пресконференция, че последните решения на Прищина (за регистрационните номера на колите) са взети с цел да се прогонят сърбите от Косово, съобщи сръбската национална телевизия РТС. Ясно е, че няма диалог и разговори, подчерта Вучич и съобщи, че още една страна е оттеглила признаването на Косово, предаде БТА.

Обръщението на Вучич към обществеността дойде след решението на Прищина да премахне сръбските документи и сръбски регистрационни номера на колите и след новия натиск към Белград от страна на международната общност, отбелязва вестник „Вечерне новости“.

Като президент трябва да кажа, че може би вече няма накъде да вървим. Десет години се борим да намерим компромисно решение, но компромис никой не иска, само гледат как да прогонят нашия народ, подчерта Вучич. Той добави, че отговорът на Белград ще бъде хладнокръвен. Няма да предприемаме никакви военни акции и молим да не пипат нашия народ и да не отнемат неговото имущество, заяви Вучич.

Тук е ясно, че няма диалог и разговори. Ще има много проблеми. Винаги ще гледаме да запазим мира, но други не желаят това, не само албанците от Косово, но и техните ментори, каза сръбският президент, според когото се планира нахлуване в северно Косово най-късно до 1 октомври.

Вучич каза, че това е най-острата му пресконференция.

Специалният представител на ЕС за диалога между Сърбия и Косово Мирослав Лайчак посети и Прищина, където заяви, че документът за формиране на Съюз на сръбските общини не е на масата на преговорите, посочвайки, че по този въпрос ще разговаря на следващите срещи в рамките на диалога в Брюксел. Лайчак посети вчера и Косовска Митровица, където се срещна с политически представители на сърбите от Косово. Днес Лайчак ще има срещи с представители на сръбската парламентарна опозиция, съобщи вестник „Данас“.

Подобни статии

„Блумбърг“: Енергийната криза може да подкопае подкрепата на Запада за Украйна

Русия удържа победа на газовия и петролния пазар, което ѝ дава възможност...

Още в катергорията

Северна Корея обяви победа над коронавируса и обвини Сеул за избухването на епидемията

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в...

Посланикът на Китай в Москва: Крайната цел на САЩ е да изтощят и смачкат Русия

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей подкрепи аргументите...