ГЕРБ внесоха вота на недоверие към кабинета „Петков“, ДПС ще ги подкрепи

От партията очакват подкрепа и от „Възраждане“, започват консултации и с ИТН

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС внесе тази сутрин в деловодството на Народното събрание проект на решение за гласуване на вот на недоверие към Министерския съвет на България с министър-председател Кирил Петков. Това съобщиха от ГЕРБ на официалната си страница във Фейсбук.

„Вотът е за провала на правителството във финансово – икономическата политика. Под документа се подписаха всичките 59 народни представители от ПГ на ГЕРБ – СДС“, пише в съобщението.

На извънредна пресконференция снощи от ГЕРБ заявиха, че ще поканят на консултации представителите на всички парламентарни групи, като започнат от най-малката.

ДПС са готови да подкрепят вота на недоверие, който внасят от ГЕРБ заради финансите на държавата и икономическата политика на кабинета. Това стана ясно от думите на Йордан Цонев на влизане в парламента, както и от коментара на колегата му Хамид Хамид. На заседанието на НС се очаква да бъде обсъдена актуализацията на бюджета на първо четене.

„Въобще не може да се изненадате от това. Не се съмнявйте, че ще подкрепим вота“, каза пред бТВ Хамид в отговор на въпроса каква ще бъде позицията на ДПС.

„Има основание (б.р. – за вот на недоверие срещу правителството) във всички възможни сфери, включително и в моралната“, заяви и зам.-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев.

„Днес ще се запознаем с мотивите, ще участваме в консултациите, но решението ни няма да ви изненада“, добави той.

„Аз съм разпознаваемо лице и никога не било толкова хора да ме спират и да ме питат не дали, а кога ще ги махнете тези“, каза още Цонев.

„Първо да се запознаем с мотивите на вота. Наистина, тотален провал в икономическата сфера. Всички показатели сочат за това, че правителството е провалено. То така си наглася числата и си измисля тези данни, а инфлацията е вече почти 25%. Нека да видим реалните числа. Ситуацията е повече от тежка, цените на храните се увеличават непрестанно“, коментира и Хамид Хамид.

Предстоят консултации на ГЕРБ с ДПС, „Възраждане“ и ИТН, съобщи Томислав Дончев, а Тома Биков съобщи, че очакват подкрепа и от партията на Костадин Костадинов за вота.

„Очаквам ДПС и „Възраждане“ да подкрепят този вот на недоверие. Нас ни е грижа за българската политическа система. Аз като казвам, че има риск от разпад на системата, не го казвам, за да драматизирам“, предупреди Биков по бТВ.

Подобни статии

Още в катергорията