Експерти в САЩ препоръчват ваксини срещу COVID-19 и за най-малките

Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) единодушно препоръчаха използването на ваксините срещу КОВИД-19 на „Модерна“ и „Пфайзер/БиоНТек“ за най-малките деца в САЩ

Съветниците на американската Агенция за контрол на храните и лекарствата (FDA) единодушно препоръчаха агенцията да разреши използването на ваксините срещу КОВИД-19 на „Модерна“ и „Пфайзер/БиоНТек“ за милиони от най-малките деца в САЩ, съобщиха информационните агенции.

Експерти в САЩ препоръчват ваксини срещу COVID-19 и за най-малките  - 2

Препаратът на „Модерна“ е за деца на възраст от 6 месеца до 5 години, а на „Пфайзер/БиоНТек“ – от 6 месеца до 4 години. Становището на експертите е важна стъпка към възможността за имунизиране на децата под петгодишна възраст, за които досега в САЩ не се предлагаше ваксина срещу новия коронавирус. Става дума за около 18 милиона деца.

Очаква се скоро агенцията да одобри поставянето на ваксини срещу ковид и за най-малките. След това препоръките си за използване на препаратите в тази възрастова група ще дадат американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията. Ако целият процес по регулацията мине гладко, първите дози ще са достъпни още идната седмица.

В САЩ много родители искат да ваксинират децата си, но не е ясно колко голям ще е интересът към тези ваксини. Препаратът на „Пфайзер/БиоНТек“ бе разрешен през октомври за децата от 5 до 11 години, но само 29 на сто от децата от тази група са напълно ваксинирани срещу ковид, отбелязва Ройтерс.

Източник: Ройтерс

Експерти в САЩ препоръчват ваксини срещу COVID-19 и за най-малките  - 3

Подобни статии

1024 са новозаразените с Covid-19 за последното денонощие

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие са 1024, показват...

Още в катергорията

1024 са новозаразените с Covid-19 за последното денонощие

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното денонощие...

1274 са новозаразените с COVID-19

1274 души са заразените с коронавирус у нас през изминалите...

1400 са новите случаи на COVID-19 у нас

Новите потвърдени случаи на коронавирус у нас за последното...