ЕК: Българите се опасяват все повече от въвеждането на еврото

Общо 80 на сто от българите заявяват, че лично биха се справили с въвеждането на еврото у нас

Делът на българите, които изразяват опасения от въвеждането на общата европейска валута, нараства в последната година. Това сочат данни от проучване, представено днес от Европейската комисия, предава fakti.bg.

С 10 на сто нараства делът на хората у нас, които са против въвеждането на еврото (до 54 на сто). С 12 на сто се увеличава броят на заявилите, че очакват еврото у нас да доведе до отрицателни последици (60 на сто, ръст от 12 на сто).

Попитани дали според тях България е готова за еврото, 71 на сто отговарят отрицателно (годишен ръст от 4 на сто). На въпрос кога искат България да въведе общата валута, мнозинството отговарят „След известно време“ (33 на сто). Според 27 на сто това не трябва да става „никога“, 19 на сто отговарят „Възможно най-късно“, а 18 на сто – „Възможно най-скоро“.

Общо 80 на сто от българите заявяват, че лично биха се справили с въвеждането на еврото у нас. Според 52 на сто общата валута ще отнеме контрола на България върху икономическата политика, а според 60 на сто – ще отнеме част от националната идентичност.

Проучването е извършено в края на април и обхваща България, Хърватия, Чехия, Унгария, Полша, Румъния и Швеция – страните от ЕС, които предстои да въведат еврото. Данните показват широка подкрепа за еврото – средно 60 на сто от участниците заявяват, че са за въвеждането на единната валута, отчита ЕК. Най-благоприятни са мненията в Румъния (77 на сто в подкрепа) и Унгария (69 на сто), а най-неблагоприятни са данните от България, Чехия и Швеция.

Повечето от участниците са на мнение, че въвеждането на еврото би имало положителни последици за тяхната страна (55 на сто), но същият дял се опасяват от покачване на цените.

Подобни статии

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група Хизбула заяви,...

Още в катергорията

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) провежда дискусия за преименуване на...