ЕК предлага бюджетът на ЕС за догодина да бъде близо 300 милиарда евро, без да бъдат взети предвид нуждите на Украйна

Отбелязва се, че ще бъдат подкрепени създаването на работни места, усилията за природосъобразно производство и за цифровизация

Европейската комисия предложи днес бюджетът на ЕС за догодина да бъде близо 300 милиарда евро, като 113,9 милиарда евро да бъдат безвъзмездни средства по плановете за икономическо възстановяване.

Отбелязва се, че ще бъдат подкрепени създаването на работни места, усилията за природосъобразно производство и за цифровизация. ЕК предвижда по-късно тази година да представи предложения, свързани с отраженията от войната в Украйна, след като бъдат изяснени нуждите.

От предложения общ размер на бюджета най-високата сума ще бъде насочена за подкрепа на икономиката (над 103 млрд. евро), следват средствата за земеделие (53,6 млрд. евро) и за сближаване (46,1 млрд. евро). По около два милиарда евро получават дейностите за защита на природата и на границите, както и за въпроси, свързани с миграцията. За отбрана са предвидени 1,2 милиарда евро.

ЕК отчита, че от началото на войната в Украйна ЕС е осигурил около 4,6 млрд. евро от общия бюджет в помощ на украинската икономика и бежанците. Комисията допълва, че се предвижда осигуряването на още девет милиарда евро за Украйна до края на годината, предава fakti.bg.

Очаква се проектобюджетът да бъде оценен от Съвета на ЕС и от Европейския парламент. Предвижда се съгласие да бъде постигнато до средата на ноември, пояснява комисията.

Подобни статии

„Блумбърг“: Енергийната криза може да подкопае подкрепата на Запада за Украйна

Русия удържа победа на газовия и петролния пазар, което ѝ дава възможност...

Още в катергорията

Северна Корея обяви победа над коронавируса и обвини Сеул за избухването на епидемията

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в...

Посланикът на Китай в Москва: Крайната цел на САЩ е да изтощят и смачкат Русия

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей подкрепи аргументите...