ЕС: Икономическото положение на журналистите се влошава, а заплахите срещу тях се увеличават

Държавите от ЕС призовават Европейската комисия да увеличи финансовата подкрепа за независимата и разследващата журналистика

Икономическото положение на журналистите се влошава, а заплахите срещу тях се увеличават и това пречи на свободата на изразяване и на съобщаване, се посочва в заключения, приети днес от Съвета на ЕС по общи въпроси, предаде БТА.

Държавите от ЕС призовават Европейската комисия да увеличи финансовата подкрепа за независимата и разследващата журналистика. Цитирани са данни на Съвета на Европа, според които броят на съобщенията за тежки заплахи срещу журналисти и срещу медийната свобода на континента почти се е удвоил от 2016 г. насам, като е достигнал 282 през 2021 година.

Допълва се, че икономическото състояние на журналистите и на други служители в медиите страда от цифровия преход, от последиците от пандемията и закриването на издания. Съветът на ЕС препоръчва да се насърчи постоянното обучение на ръководителите на редакции, на правоприлагащите власти и на съдиите по въпросите за защитата на журналистите. Препоръчва се тези въпроси да бъдат включени в международните отношения.

Съветът на ЕС предлага да се осигури професионална, финансова, социална и правна подкрепа на независимите журналисти и на колегите им от Украйна, Русия и Беларус, останали в изгнание.

Подобни статии

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група Хизбула заяви,...

Още в катергорията

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) провежда дискусия за преименуване на...