Зам.-кмет на София оборва всички твърдения на АДФИ по поръчката за улично осветление

Кристиан Кръстев не приема констатацията на финансовия инспектор, че Столичната община е трябвало да обяви две отделни процедури – една за поддръжка на уличното осветление и друга – за основен ремонт и изграждане

Заместник-кметът по транспорт в София Кристиан Кръстев оспорва всички 4 твърдения на Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с обществената поръчка за по-скъпо улично осветление, за която сигнализира независимият общински съветник Борис Бонев.
Кръстев не приема констатацията на финансовия инспектор, че Столичната община е трябвало да обяви две отделни процедури – една за поддръжка на уличното осветление и друга – за основен ремонт и изграждане, съобщават от БНР.

„Изпълнителят, който е предложил по-ниска цена за основен ремонт и изграждане на улично осветление в София, е трябвало да бъде отстранен. Това е твърдението на финансовия инспектор, извършил проверка на обществената поръчка за поддръжка, ремонт и изграждане на улично осветление на територията на Столична община. Категорично не сме съгласни с този извод и затова още преди повече от месец подадохме възражения към АДФИ“, заяви зам.-кметът по транспорт на Столична община.

Преди ден Министерство на финансите разпространи до медиите информация от хода на възложената финансова инспекция.

„Категорично не приемаме констатациите на финансовия инспектор, че Столична община е трябвало да обяви две отделни процедури – една за поддръжка на уличното осветление и друга за основен ремонт и изграждане. Подобно разделяне първо, би струвало в пъти повече на столичани. Второ, би довело до огромно забавяне при изпълнение на дейностите по осигуряване на осветление в града и трето, служи единствено като оправдание за прехвърляне на отговорност между отделните фирми, които трябва да изпълняват сходни дейности в едни и същи обекти.

За по-голяма яснота давам следния пример – в случай, че поддръжката, основния ремонт и изграждането са разделени в отделни договори с различни изпълнители, ако спре да свети пред дома Ви, първо трябва да отиде фирмата за поддръжка и ако тя не може да отстрани проблема, защото това не е в нейните задължения, трябва да се изпрати фирмата за ремонт и изграждане. След това двете фирми най-вероятно ще започнат спор кой какво е извършил, какво трябва да му бъде заплатено, каква е била причината за повредата и т.н. Така столичани ще плащат на две фирми, както за оглед на място, така и за използваната механизация, а работата ще бъде по-скъпа и по-бавна.

Подчертавам, че в доклада на АДФИ не се оспорва избраната и приложена методика за оценка на ценовите предложения“, заяви зам.-кметът.

В изпратеното съобщение некоректно е обобщено, че констатацията на АДФИ засяга цялата методика за оценка, посочва още той:

„В действителност в доклада на финансовия инспектор е посочено, че липсва достатъчно информация към участниците само по един от общо 4 подпоказателя за оценка на техническите предложения. Този подпоказател е с тежест под 20% от общата методика. Спрямо участниците в процедурата са приложени едни и същи условия и начин на оценяване, което дава възможност за съпоставимост и обективна оценка на всяко предложение“, е становището на зам.-кмета по транспорта.

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Председателят на партия МИР Симеон Славчев обяви, че е получавал заплахи

Председателят на партия "МИР - Морал, Инициативност, Родолюбие" Симеон Славчев обяви...

Още в катергорията

Председателят на партия МИР Симеон Славчев обяви, че е получавал заплахи

Председателят на партия "МИР - Морал, Инициативност, Родолюбие" Симеон...

Главният секретар на президента намекна, че Лена е нарушила закона

Бориславова баш като шефа си! Закон е понятие, което обозначава...