Илон Мъск: Губя милиарди

Новите заводи на „Тесла“ в Германия и американския щат Тексас губят „милиарди долари“

Новите заводи на „Тесла“ (Tesla) в Германия и американския щат Тексас губят „милиарди долари“, заявява шефът на компанията за електромобили Илон Мъск в интервю, публикувано днес.

Заводът на компанията в Грюнхайде, в покрайнините на Берлин, е първият производствен център на „Тесла“ в Европа, припомня ДПА. Производителят има и завод в Остин, Тексас., предаде БТА.

В интервю Мъск посочва пред фенклуб на „Тесла“ от Силициевата долина, че заводите и в Берлин, и в Тексас „точно сега изяждат огромни пари“, имат високи разходи и слабо производство. Предприемачът посочи проблемите с веригите за доставки в автомобилния сектор като причина за огромни продължаващи затруднения.

По думите му в момента се е концентрирал върху това дейността да върви, така че да може да продължи да плаща на служителите и фирмата да избегне фалит.

Макар високите начални разходи и загубите от нови заводи като тези в Грюнхайде и Остин да не са нещо ново, сега „Тесла“ се бори и с предизвикателства в завода ѝ Шанхай, където според Мъск последните ковид ограничения са причинили огромни производствени затруднения.

Мъск обяви неотдавна съкращения на работни места в „Тесла“ и многократно отправи предупреждения, че се задава спад на световните пазари.

Подобни статии

В Германия се готвят за недостиг на газ, призоваха хората да пестят енергия

Опасявайки се, че Русия може да спре доставките на природен газ, ръководителят...

Още в катергорията