Лиз Тръс: Трябва да научим уроците си от Украйна и да защитим Тайван

Великобритания трябва да продължи да изгражда търговски връзки с Китай, но и да не допуска да стане прекалено зависима от тях, добави тя

Британската министърка на външните работи Елизабет Тръс каза днес, че е важно НАТО и съюзниците ѝ да осигурят на Тайван възможността да се защитава, предаде Ройтерс, цитирано от fakti.bg.

„Важно е да направим така, че Тайван да може да се защити, трябва да си научим уроците от Украйна“, заяви тя в интервю за испанската национална телевизия.

Вчера, по време на срещата на върха на НАТО в Мадрид, Тръс предупреди, че Китай засилва своето икономическо и военно влияние и че има „реална опасност да си изгради погрешна представа, която да доведе до катастрофална грешка, като това да нападне Тайван“.

Днес британската външна министърка избегна въпрос дали предлага страната ѝ да въоръжава Тайван, като само отговори, че свободният свят трябва да гарантира, че островът разполага с „отбранителните способности, от които се нуждае“.

Великобритания трябва да продължи да изгражда търговски връзки с Китай, но и да не допуска да стане прекалено зависима от тях, добави тя.

Миналата година разследване на Ройтерс разкри, че Великобритания и още шест страни са помагали чрез секретна програма на Тайван да построи подводници.

Кадър: Independent

Подобни статии

„Блумбърг“: Енергийната криза може да подкопае подкрепата на Запада за Украйна

Русия удържа победа на газовия и петролния пазар, което ѝ дава възможност...

Още в катергорията

Северна Корея обяви победа над коронавируса и обвини Сеул за избухването на епидемията

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в...

Посланикът на Китай в Москва: Крайната цел на САЩ е да изтощят и смачкат Русия

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей подкрепи аргументите...