Политика „алафранга“

Без Румен Радев и неговия вдигнат юмрук до днес ГЕРБ щеше да бъде на власт. Защото без неговата подкрепа Кирил Петков щеше да е никому неизвестен продавач на хранителни добавки

Справедлив бе държавният глава в изразената с коректен тон забележка към премиера Кирил Петков, че се държи като куриер по отношение на „френското предложение“ България да свали ветото за преговорите на Скопие с ЕС. Това чуждо предложение, което не е съобразено с нашия национален интерес и договора ни с Македония, поставя страната ни пред рискове. А премиерът очевидно наистина е водил своя собствена външна политика на задкулисни договорки с брюкселски чиновници, оказващи натиск над суверенна България, и притиснат от ситуацията, за да си спаси поста, измисли най-различни и наивни формули за тяхното легитимиране. Първо се опита да прехвърли отговорността върху президента Радев, който проведе и КСНС, а сега върху парламента. Опитът на Петков някой друг да свърши мръсната му работа, а той да остане в ролята на „Аз ви препратих предложението – вие носете отговорност“ е инфантилен и политически незрял.

Това е неговият пореден задкулисен ход, в който жертва са националните интереси на България – такива бяха бързането да налага пръв несъгласувани с кабинета и НС антируски санкции, нескопосано прикритата продажба на оръжие за режима в Киев, спирането на доставките от „Газпром“, заменени с прескъп уж американски газ, но минаващ през близки до властта посредници. За шест месеца на власт кабинетът „Петков“ не само забърка страната ни във всевъзможни скандали, но и не направи нищо за разграждането на модела „ГЕРБ“ – нито един антикорупционен закон, нито една разкрита престъпна схема, нито една реформа, която да изсветли държавното управление. И обратнопропорционално на реалността декламирани лозунги как промяната дошла, как всичко е идеално, каква чутовна битка с „мафията“ водили „храбрите“ харвардци… Че даже спретнаха в навечерието на софийския гей парад и митинг на властта срещу… опозицията!? Но връх на цялата тази войнстваща управленска некомпетентност е казусът „Северна Македония“ и по него един ден властимащите ще носят отговорност – морална, политическа, а може би и наказателна!

И на фона на всичко това, като същинска Раймонда Диен на провалената политика на Кирил Петков, застана не друг, а вицепремиерът и лидер на БСП Корнелия Нинова, която отново си позволи да обвини избрания от над две трети от българите държавен глава в „подлост“ заради непроменената му позиция по “македонският проблем”, която тя на думи винаги е споделяла!? След Нинова в единен “антипрезидентски” хор запяха партийни и безпартийни депутати от БСП, които дори си позволиха да нарекат президента „предател“ и да го заплашат, че ако „предаде“ БСП, за него щяло да има тежки последствия!?

Странно и самоубийствено поведение. Радев, който получи вот от милион и половина българи, има над 50% рейтинг и БСП, която с подобно говорене падна до немислимото – 26 депутати, 260 хил. избиратели и тенденция към продължаваща загуба на народното доверие! А каква страшна подлост е извършил президентът – така и не се разбира! Защото без Румен Радев и неговия вдигнат юмрук до днес ГЕРБ щеше да бъде на власт. Защото без неговата подкрепа Кирил Петков щеше да е никому неизвестен продавач на хранителни добавки. И главното – защото тъкмо Румен Радев не е изменил и на йота позицията си за ветото над Скопие! Други я изменят в крачка, очевидно, въпреки че се кълняха, че за тях е „червена линия“!

Не прилича на социалистическата и патриотична партия БСП да бъде беквокал на едно провалено, дясно, русофобско, некомпетентно управление, да води политика „алафранга“ като героите от комедията „Криворазбраната цивилизация“.

Тъжно е, че ръководството на БСП за пореден път настъпва една и съща мотика с немотивирано антипрезидентско говорене. Така беше на първите избори през април 2021 г., когато БСП отказа да подкрепи нов мандат за Радев – Йотова и тогава партията се срина от 950 хил. на 420 хил. избиратели. След това продължи в истерично оплювателство на президента и „неговия“ бракониерски проект „ПП“, макар че събитията се развиха по странен начин – днес тъкмо Нинова е най-верният съюзник на Петков и ПП, както и на антикомунистическата и русофобска ДБ, която защитава Истанбулската конвенция и падането на ветото над Скопие.

Кога най-после ръководството на БСП ще разбере, че с такова поведение губи доверието на социалистите, които вярват на своя достоен президент. Че днес не трябва да се превръща в смокинов лист за вредните действия на Петков и компания. Че днес митингите на „умните и красивите“ са нагъл фарс и че реалността е друга – народното недоволство от предстоящата тежка зима, обедняването, инфлацията и затъването на държавата тлее и съвсем скоро ще избухне с невиждан социален протест, който ще помете статуквото – този път наистина и завинаги! И социалната БСП днес има (на пръв поглед очевиден!) избор между краткотрайното участие във властта и връщането към автентичните социални и родолюбиви каузи и политики. Или иначе казано – с Петков, който предизвиква и задълбочава кризите и който предава националните ни интереси, или с българските граждани и техния легитимен президент – в защита на реалния национален интерес!

Времето тече и скоро връщане назад няма да има!

Проф. Светлана Шаренкова

Подобни статии

Още в катергорията

Синът на убития швейцарски бизнесмен е арестуван

Синът на убития в Кладница швейцарски бизнесмен е арестуван,...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...