ПП не отиде на консултации при президента. Оправдаха се с бюджетната комисия

В президентската институция е получено писмо от парламентарната група на „Продължаваме промяната“, с което информират за невъзможност да участват в свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство, в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка, съобщиха по-късно от пресслужбана на дъжарвния глава

Абсолютен прецедент сътвориха днес лидерите на „Продължаваме промяната“.

От парламентарната група на все още управляващата партия отказаха да отидат на предварително планираните консултации при президента, след като днес Кирил Петков внесе оставката на правителството.

 

Представители на ПП заявиха, че няма да успеят да участват в насрочените за 13 часа днес среща с държавния глава като за причина изтъкнаха, че в момента има заседание на бюджетната комисия.

 

В заседанието на бюджетната комисия обаче не участва премиерът и лидер на ПП Кирил Петков, а вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев  може да напусне временно заседанието и да уважи поканата на президента.

 

Според експерти по държавния протокол поведението на ПП е в крещящ дисонанс с институционалните отношения в държавата.

 

От „Продължаваме промяната“, коментираха за bTV, че отлагат тази среща до завръщането на Румен Радев от Мадрид, който утре заминава на среща на върха на НАТО в испанската столица.

В президентската институция е получено писмо от парламентарната група на „Продължаваме промяната“, с което информират за невъзможност да участват в свиканите от държавния глава консултации за връчване на мандат за съставяне на правителство, в съответствие с предварително съгласуваната времева рамка, съобщиха по-късно от пресслужбана на дъжарвния глава.

Предстои да бъде определен друг ден, в който да се проведе отложената днес среща на президента с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната“.

Консултациите на държавния глава с останалите парламентарни групи ще се проведат съгласно обявената вече последователност, казват още от „Донкудов“ 2.

Тази сутрин Кирил Петков депозира оставката на парламента пред Народното събрание. Веднага след това държавният глава Румен Радев форсира процедурата по съставяне на евентуално ново правителство с консултации.

Държавният глава започна днес срещи с парламентарните партии преди да бъде връчен първи мандат за съставяне на правителство в този парламент.

Втората среща на президента днес е насочена в 14,15 и с представителите на ГЕРБ-СДС.

Подобни статии

Още в катергорията

Синът на убития швейцарски бизнесмен е арестуван

Синът на убития в Кладница швейцарски бизнесмен е арестуван,...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...