Радев: Двустранният протокол не защитава националния интерес, невъзможно е вдигане на ветото сега!

Промяната в конституцията на Република Северна Македония не е последната, както някои твърдят, а първата крачка по пътя на европейската интеграция. Правата на македонските българи и тяхното вписване в основния закон на РСМ като едно от условията за начало на преговорите, вече е заложено в преговорната рамка, но призовавам българските политици да не бързат да обявяват „историческа победа“.

Това публикува във фейсбук президентът Румен Радев.

„Въпросът за отстояването на гражданските права на македонските българи и тяхната защита, борбата с дискриминацията, не може да бъде само двустранен въпрос между България и Република Северна Македония, а трябва да бъде издигнат на ниво ЕС.

Тази позиция, която споделих на два Европейски съвета, посветени на разширяването м. г., вече е ясна и нашите европейски партньори я осъзнават и споделят.“, подчертава президентът.

„Ако България не беше отстояла с ясна аргументация необходимостта от конституционни гаранции за спазването на правата на македонските българи, изобщо нямаше да получим предложението на Френското председателство на Съвета на ЕС, което е най-доброто до момента“, посочва държавният глава.

„Българите трябва да знаят обаче, че процесът на интеграция на РСМ се базира на два важни документа.

Първият е преговорната рамка, която е ангажимент и се разработва от ЕС. Тя най-общо описва самия процес, но не може да защити националния интерес.

Вторият документ е двустранният протокол, който е ангажимент на България и РСМ и се залага като неразделна част от преговорната рамка. От съдържанието на този двустранен протокол зависи истинската защита на нашето културно-историческо наследство в РСМ, на промяната на учебниците, на реабилитацията на жертвите, възстановяването на паметниците и прекратяване на процеса на дебългаризация.“, посочва той.

Според президента към момента предлаганият двустранен протокол не дава достатъчни гаранции за защита на българския интерес като конкретни действия, като ясни механизми, срокове и измерими критерии.

„Затова призовавам отговорните институции да започнат да залагат липсващите параметри, защото ако протоколът не бъде актуализиран и прецизиран, самата преговорна рамка се обезсмисля. Необходимо е и прецизиране на текстовете за промяна в конституцията, които се предлагат, а също и на европейския механизъм за контрол.

Очакваме да има ясни и отговорни решения в тази посока. Водеща институция в процеса е Министерски съвет, който не трябва да се крие зад Народното събрание.

Обръщам се и към политическите лидери в нашата съседка Република Северна Македония. Време е за политическо лидерство, смелост и отговорност в името на бъдещето. Пътят към Европа е път напред, а не назад.

Въпросът за властта не бива постоянно да измества от фокуса на българските политици проблемите на хората и на държавата, които трябва да бъдат решавани отговорно.“,заявява президентът.

Подобни статии

Председателят на партия МИР Симеон Славчев обяви, че е получавал заплахи

Председателят на партия "МИР - Морал, Инициативност, Родолюбие" Симеон Славчев обяви...

Още в катергорията

Председателят на партия МИР Симеон Славчев обяви, че е получавал заплахи

Председателят на партия "МИР - Морал, Инициативност, Родолюбие" Симеон...

Главният секретар на президента намекна, че Лена е нарушила закона

Бориславова баш като шефа си! Закон е понятие, което обозначава...