Смартфоните на Samsung спряха да се активират в Русия

Част от смартфоните на Samsung, които бяха внесени в Русия като част от паралелен внос, спряха да се включват и активират в страната. За това пише „Известия“, позовавайки се на анализатори и източници на компанията, предава fakti.bg. Според един от търговците на дребно, след инсталиране на руска SIM картав смартфон, внесен в страната чрез паралелен импорт, потребителят има проблеми при активиране на устройството. В този случай устройството няма да се включи и не може да се използва.

Както обясни източник в Samsung, проблемът възниква поради факта, че вносителите купуват устройства „носители“, които са предназначени да работят с определен телекомуникационен оператор. Тази практика се използва в много страни и при много производители. Така например в САЩ можете да закупите „заключен“ iPhone по договор с телекомуникационен оператор и да правите месечно плащане от няколко десетки долара. В този случай потребителят не може да промени телекомуникационния оператор и при прекратяване на договора той ще трябва да заплати пълната цена на телефона.

Отключването струва малко пари в Русия, обаче е скъпо – цената на тази процедура може да достигне до 100 долара на брой. В резултат на това е изключително трудно да се продават подобни устройства – проблемът е, че новите вносители нямат такъв опит, оттам и техните провали.

Абонатът вече не е абонат

Според анализатора на Mobile Research Group Елдар Муртазин проблемът е засегнал около 20 процента от новите смартфони на Samsung, внесени чрез паралелен внос. По негови оценки през май по този начин са внесени около 50 000 смартфона на корейския производител.

Подобни статии

Subaru показа новото STI

Новият Forester е получил добавката STI Sport, която носи визуални промени,...

Още в катергорията

Subaru показа новото STI

Новият Forester е получил добавката STI Sport, която носи...

Китайската компания представя нова батерия за електромобил с пробег от над 1000 км

Китайският производител на батерии CATL обяви официално, че ще...

НАСА изстреля миниспътник до Луната

НАСА изстреля в Космоса наноспътник, който е по-голям от микровълнова...