Финландия иска да построи огради по границата с Русия

Финландия има намерение да построи огради по границата с Русия, потвърдиха представители на правителството

Финландия планира да построи нови огради на няколко места по границата си с Русия вследствие на нейната инвазия в Украйна, потвърдиха днес представители на правителството в Хелзинки, цитирани от Франс прес.

Страхувайки се по-конкретно, че Москва използва мигранти, за да упражнява политически натиск, финландският кабинет представи вчера законопроект за подсилване на оградите по дългата близо 1300 километра граница.

Правителството в Хелзинки иска законът да влезе в сила възможно най-бързо. Новината дойде, след като миналия месец Финландия подаде молба за членство в НАТО, което я кара да се опасява от руски „хибридни ответни мерки“ като кибератаки и невоенни операции за дестабилизация, отбелязва АФП, цитирано от fakti.bg.

„Целта на този законопроект е да подобри способността на граничната охрана да отговаря на хибридни заплахи“, каза пред агенцията Ан Иханус, съветничка във финландското министерство на вътрешните работи. Тя подчерта, че „войната в Украйна е допринесла за неотложността на този въпрос“.

В момента по границите на Финландия има ниски дървени огради, предназначени да предотвратят преминаването на добитък, посочва АФП.

„Това, което искаме да построим сега, са здрави структури, които да са истински бариери“, обясни Сана Пало, която е директор на финландската гранична охрана по правните въпроси. Тя уточни, че „по всяка вероятност оградите няма да покриват цялата източна граница (на Финландия), а (само) местата, смятани за най-важни“.

Целта на финландското правителство е, в случай на мигрантски наплив, хората да се концентрират на определени места по дългата граница, която преминава предимно през слабо населени райони, отбелязва АФП.

Подобни статии

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група Хизбула заяви,...

Още в катергорията

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) провежда дискусия за преименуване на...