Борисов: Най-мащабното купуване на гласове в историята се случва в българския парламент!

Партия ГЕРБ дава извънреден брифинг днес в Централата на партията.

Лидерът Бойко Борисов изнесе данните от частичните местни изборите, спечелени от кандидат-кметовете на ГЕРБ.

„И в същото време пред очите на цялата българска общественост полицията да влиза масово по къщите и да казва, че не трябва да се гласува за ГЕРБ… Най-мащабното купуване на гласове се провежда в българския парламент в момента. Предлагат се колосални суми на депутати да не влязат в зала. Така се се вкопчили в тая власт, че въобще не забелязват какво се случва около тях“, заяви още той.

„И това правителство, и служебното правителство буквално провалиха Плана за възстановяване. И вчера ЕК намали общата сума на безвъзмездните средства с корекция 578 милиона евра. По „трънския курс“ – над милиард и двеста-триста милиона. Загуба в името на „Промяната“. В същото време парите отиват  при шест други икономики.

И това се обяснява от „титаните“ на новата икономическа политика с: „Еми, случват се такива неща“. Сега губите милиарди и това ви се струва нормално! Губят се милиарди от некадърност, от безотговорност. Даже не е модерно, безсмислено е по-точно да се обяснява как щяха да събират милиарди от кражби. Не само че не събраха, а продължаваме да губим и готовите пари, които благодарение на европейската солидарност имахме. Катастрофа“, заяви още той.

Борисов допълни: „Надуха ни главата със социалната си политика. При нас 50 лева си бяха 50 лева. А сега – чета статистиката и не мога да повярвам. Госпожа Нинова отиде да се снима с цените за хляба. Реколтата ни е прекрасна, цената на хляба би трябвало да падне от само себе си. А хаосът с 25-те стотинки? Крадат и това си е чиста подигравка. И тези хора в момента, знайно и незнайно откъде, вадят огромни пари, корумпират депутати и купуват по 10 000 гласа на ден – по апартаменти, по лаборатории… И това става пред очите на „умните и красивите“.

Той заяви, че по най-важните външнополитически теми опозицията е свършила работата на управляващите. Той визира РСМ и отбеляза, че „този път го проправи опозицията в България“: „И всички наши евроатлантически партньори го знаят това. С начина, по който се отнесоха с руските дипломати – пак ги подкрепихме в пълния обем. И днес един „титан на мисълта“ – ген. Атанасов каза, че ДПС не им пречела за депутинизацията. И пак ясно казвам – ние на 100% ги подкрепихме. Но не ми е ясно госпожа Нинова като обикаля структурите какво им казва на тях…“.

„Съдебната им реформа се сведе до това да сложат Бойко Рашков на КПКОНПИ. Само и само да им намерят постове. Трябваше да излезем от управлението, за да разберем начина, по който се водят тези процеси… Ние в момента само чуваме заклинания и купуване на гласове. Ще се продадат и то на базата на формулировката „Принципи“. На кои принципи? Принципът на инфлацията, принципът да наслагаш свои хора в съдебната система, принципът горивото да ти отиде на 4 лева, принципът да купуваш скъп газ и хляб… Кои принципи всъщност им харесват? Един да ми кажат. Обаче се хванали в столовете там и няма измъкване. Това е в момента ситуацията“, заяви Бойко Борисов.

Томислав Дончев отбеляза на свой ред: „Ако по времето на нашето управление ЕК беше намалила парите с 578 млн., това щеше да доведе до колективна политическа истерия. И щяха да призовават не за оставка, а всички отговорни министри да напуснат България. Но не редуцираните средства от ЕК имат най-голяма тежест. Има и друг момент – ако гледате актуализацията на бюджета, там е предвиден почти 1,5 млрд. разходи за пенсии-  да бъдат осигурени от ЕК, свързани с Плана за устойчивост. Това означава още няколко неща. И тук идва вторият проблем – свързан с времето. Крайният срок за сключване на договори по плана е 2023 г. В този смисъл България трябва да сключи договори само по Националния план до края на 2023 за 12 милиарда. В същото време трябваше да започне изпълнението на оперативните програми. Това предполага темп на договаряне на средства, който в българската история не се е случвал до момента – по 2 милиарда на месец“.

Делян Добрев коментира проблема с ДДС, който се отразява негативно не само на цената на хляба, но и на туризма, и на други сфери. „И ако целта е да се подпомогнат хлебарите и митничарите, тези минус 20% ще свършат работа. Но искам да напомня, че госпожа Нинова е и юрист, и социалист. Защото не можеш да очакваш закон, публикуван в Държавен вестник днес, да важи от събота. На мен ми стана жал – хората ходят в магазините и уж има минус 20% промоция на хляба, с червени етикетчета, но тази отстъпка се оказа, че е била стандартната във веригата и няма нищо общо с намаленото ДДС, което влиза в сила от вторник. Все пак юристите да си мерят приказките и когато искат да правят предизборна кампания, да я правят малко по-грамотно. Защото в противен случай ефектът е обратен“.

Добрев подчерта: „Ние реално спасихме икономиката. По предложение на ГЕРБ е ограничена цената на тока за бизнеса до 250 лева. Защото токът през зимата може би ще стане 1000 лева, но тези 250 лв. са „ръчната спирачка“ за бизнеса. И ние твърдим – инфлацията е поради некадърност и корупция. Заради некадърност те не успяха да овладеят цените на енергийните ресурси. За една година, по наше предложение, токът за бизнеса ще е 250 лв. И това наше предложение, което беше подкрепено от над 200 депутати, ще намали инфлацията“.

Борисов отбеляза, че въпросите за енергетиката са „забранени“, защото „ветата на истинската мафия, която управлява в момента, важат с пълна сила“. Така той отговори на въпрос на ПИК какво се случва с обещаните танкери и гръцката връзка за доставка на газ. „Освен пиари, които виждаме, друго не виждаме и не чуваме“, заяви той.

„Що се отнася до РСМ, учуден съм, че такива обиди ни нанасят на протестите си. Това означава, че сме били прави в подкрепата си за присъединяването им. Те ако продължат да наричат България фашистка, имат толкова възможности да спират, докато това се промени, така че можем да бъдем спокойни. Те казват, че ние се дължим като „тъмен балкански субект“, но сега Европа като вижда какво правят, това работи за нас. А аз искам тези два балкански народа, тези съседи да се разбират“, заяви Бойко Борисов, предава „ПИК“.

Подобни статии

Още в катергорията