Германия е изправена на ръба на енергийна криза

Ръководителят на германския енергиен регулатор: 15 милиарда евро няма да са достатъчни, за да купим достатъчно природен газ за хранилищата

Кредитните линии в размер на 15 милиарда евро, отпуснати от правителството на Германия, за закупуване на природен газ за хранилищата в страната, може да не се окажат достатъчни. За това предупреди ръководителят на германския национален енергиен регулатор „Бундеснецагентур“ (Bundesnetzagentur) Клаус Мюлер в интервю за икономическото издание „Виртшафтсвохе“, предаде Ройтерс.

Властите в Германия алармират, че Федералната република е изправена пред недостиг на природен газ поради намаляващите доставки от Русия. Те бяха свити на фона на противопоставянето в енергийната сфера между управляващите в Москва и Запада след руската военна агресия в Украйна.

Ръководителят на германския енергиен регулатор заяви, че 15 милиарда евро може да не стигнат, за да може Германия да попълни запасите си на природен газ, тъй като цените му може да се увеличат поради ограничаването на доставките.

Във Федералната република е в сила решение, съгласно което хранилищата за природен газ в страната трябва да бъдат запълнени на 80 процента до октомври и на 90 процента до ноември. В момента е запълнен около 61 процента от капацитета им, отбелязва Ройтерс.

източник: БТА

Подобни статии

„Блумбърг“: Енергийната криза може да подкопае подкрепата на Запада за Украйна

Русия удържа победа на газовия и петролния пазар, което ѝ дава възможност...

Още в катергорията

Северна Корея обяви победа над коронавируса и обвини Сеул за избухването на епидемията

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в...

Посланикът на Китай в Москва: Крайната цел на САЩ е да изтощят и смачкат Русия

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей подкрепи аргументите...