Давид Леви: Светът е изправен пред нова студена война

Давид Леон Леви е роден на 25 септември 1969 г. година в София. Възпитаник е на НПМГ. След отбиване на военната си служба в България, през 1990 г. заминава за Израел, където до 2003 г. година изучава Телевизионна и кино режисура, масмедии и комуникации в Телавивския университет; създава и управлява успешен бизнес.

Продължава образованието си в областта на бизнес мениджмънта и управлява компании в областта на строителството и телекомуникациите. През 2009 г. и 2013 г. година се кандидатира за народен представител. По настоящем управлява частен бизнес и паралелно с него три неправителствени организации: «Благодарност», «Израелски Център за Наука и Култура в България»,»Европейско-Арабска Търговска Камара“. Давид Леви е общественик и международен анализатор.

– Г-н Леви, вие сте непрекъснато между България и Израел и имате най-достоверен поглед отблизо върху политическия и икономически живот в Израел. Споделете как е икономиката на страната в момента?

– През последните над 20 години Израел се превърна в мощен регионален икономически играч. Израел и в международната икономика заема все по-основно място, най-вече, заради множеството стартиращи компании, технологични хъбове и инкубатори, и цялостната екосистема на иновативното мислене. С територия пет пъти по-малка от българската и със сравнимо като брой население, Израел се превръща в международен фактор, благодарение огромните си инвестиции в образование и развойна дейност.

​- Има ли драстично поскъпване на живота , каквото се наблюдава в световен мащаб?

– Израел не е изключение от процесите в цял свят. Животът поскъпва с плашещи темпове от нива, които и преди сегашната криза бяха доста високи. Тел Авив за трета година поред е най-скъпият град за живеене в света. Но както и в България не се забелязва отлив на клиенти от ресторанти и нощни клубове.

​- Защо започнах от икономиката, защото бих искала да свържете всичко гореказано с политическата нестабилност на Израел в момента…

– Точно както и икономиката, и политическата ситуация в Израел не се различава силно от повечето западни държави. Поляризацията на политическите позиции и появата на все повече популистки формирования, неизбежно води до абсурдни коалиции, базирани на моментните нужди на държавата. Естествено е тези коалиции да не са стабилни и при промяна на обективните условия да се модифицират или дори разпадат. Между България и Израел приликата е особено голяма, до такава степен, че гласуванията за вот на недоверие към правителството бяха насрочени за една и съща датаНафтали Бенет, обаче, постъпи по-разумно като подаде оставката на правителството ден преди вота, с което си спести унижението от загубата.

​- Управляващата коалиция беше разпусната и страната е пред нови избори. Какво доведе според Вас разпускане на парламента?

– Според спецификата на законодателството в Израел, до предсрочните парламентарни избори, министър-председател ще бъде Яир Лапид. Докато в България се търси ново мнозинство в рамките на сегашния парламент, за да се избегне специфичната институция на служебния кабинет, представляващ пряко президентско управление.

​- Какви бяха реакциите в различните политически групи, в народа?

– Израел води България с едни извънредни избори за последните две години. В Израел са четири, в България – три. Естествено е сред хората да има умора и недоволство.

​- Кога се очакват изборите и какво да очакваме от самите избори?

– В Израел ще се проведат предсрочни избори и това вече е факт. Те са предвидени за 1 ноември и са петите поред за три години и половина. Предвидени са за тази дата, която беше оповестена официално, но ако се вземе предвид необходимостта от съобразяване с големите еврейски празници, не вярвам датата за избори да бъде променена.

Очакванията от изборите са от световен, а не локален мащаб.

​- Според Вас на какво се дължат тези зачестили политически „земетресения“ в Израел?

– Много са факторите, обективни и субективни. Технологичното развитие разтваря още повече ножицата на различията във възприятието за света на отделните обществени групи.

– Източници, близки до Бенет, заявиха, че целта на двамата политици е да инициират избори при определени от тях условия, а не по принуда от лидера на опозицията Бенямин Нетаняху. Според коалиционното споразумение, както вече казах, Лапид ще стане служебен премиер до изборите и до идването на власт на новото правителство. Той ще посрещне президента на САЩ Джо Байдън, когато той пристигне в Израел следващия месец. Бенет заяви, че не е било лесно да разпусне правителството, но го нарече ,,правилното решение за Израел“. Крехкото коалиционно правителство, което включва партии от целия политически спектър, загуби мнозинството си по-рано тази година и през последните седмици се сблъска с бунтове на различни депутати

​- Вашите прогнози в политически и икономически аспект?

– Най-известните прогнози са за задълбочаване на кризата в глобален мащаб. Светът е изправен пред нова студена война. Популизмът в политиката ще взема все повече жертви. Политическата фрагментация се превръща в задълбочаващ се тренд в западните общества и това ще води до все по-невъзможни и краткосрочни коалиции. Ако използваме терминологията на диалектическия материализъм назрява революционна ситуация. Нещо ново, неизбежно, ще се появи в близките години. Дали ще е нова идеология, световна война или контакт с друга цивилизация, никой не може да каже. Със сигурност предстоят интересни събития.

– В Израел отмениха ограничения, свързани с украинците. Как ще коментирате това решение?

– Израелският Върховен съд отмени ограниченията за влизане на украинци, след като вътрешният министър беше наложил таван за броя на бежанците от раздираната от война страна, имащи право да влизат в Израел с виза. Съдът постанови, че споразумението за безвизово пътуване между двете държави важи и след руската инвазия, което означава, че на украинците е позволен престой до три месеца в Израел, без за това да им е нужна виза.Съдът отмени решение на вътрешния министър Айелет Шакед, който ограничи до 5000 броя на бежанците от войната в Украйна, имащи право на влизане в Израел с виза. Според мотивите на решението 4409 украински граждани, пристигнали в Израел между началото на руската инвазия в края на февруари и 8 май, вече са напуснали Израел. Това опровергава схващането на вътрешното министерство, че украинските бежанци няма да напуснат Израел след три месеца. Независимо от това вътрешното ведомство пак може да отказва достъп до израелската територия на хора от Украйна, в отделни случаи. Украинският президент Володимир Зеленски приветства решението в Туитър. „Върховенството на закона и спазването на правата на човека е точно онова, което отличава истинската и развита демокрация!“, написа той. Ограниченията за влизане не важаха за украинците от еврейски произход. Според израелските закони те имат право на свободен достъп до израелската територия. По данни на Еврейската агенция в Украйна преди началото на войната са живели над 40 000 евреи. Към това се прибавят и още около 200 000 души, които имат право да емигрират в Израел заради еврейски роднини.

– Какво смятате за изгонването на руските дипломати от България и възможно ли е такова действие да се случи и в Израел?

– Израел със сигурност не би допуснала чужда агентура да действа на нейна територия. Независимо от коя държава! Хубаво е, че и България демонстрира политическа смелост, забравена по нашите земи от времето на Стефан Стамболов, и направи тази огромна крачка към утвърждаване на своята политическа независимост.

Интервю на Оля Ал-Ахмед, „Факти“

Подобни статии

Борислав Цеков за атаката срещу Тръмп: Репресиите започнаха!

Либерал-прогресистката администрация на Байдън е в паника от огромната подкрепа за...

Още в катергорията

Борислав Цеков за атаката срещу Тръмп: Репресиите започнаха!

Либерал-прогресистката администрация на Байдън е в паника от огромната...

Полезните идиоти са силно оръжие

Когато видях това ми стана забавно, но впоследствие ме...

Румен Петков: Европа ни хока заради безчинствата на БАБХ по границата

Има ноти от редица европейски правителства. Влизането ни в...