Димитър Илиев: Има усещане за безнаказаност на пътя, нарушители да се снимат и докладват

Проблемът по пътищата у нас е наслагван с години и създаване на усещане на безнаказаност за това, че каквото и да направиш на пътя, то ще ти се размине, защото или глобите са твърде малки или може да платиш на някой.

Това каза в „Денят започва“ на БНТ Димитър Илиев – зам.-председател на ДА „Безопасност на движението по пътищата“ по повод тежката катастрофа в София, която разтресе обществото.

Хората стават регулярни нарушители и губят връзка с реалния живот, предупреди той.

Илиев призова да се направят предложения за промени в законодателството, като очаква подкрепа и от обществото – да се снимат нарушители, да се докладват веднага. „Това са хора убийци, поведението им е опасно. Обществото трябва да вземе в ръце проблемът, защото е обществен“, каза Димитър Илиев.
Припомни, че за 11 дни са хванати над 1000 шофьори с превишена скорост.

Според Илиев трагичният инцидент трябва да се превърне в знаков за обществената непоносимост за подобно поведение. Близките на този човек са го виждали, че кара бързо и кара без книжка, без свидетелство, с фалшиви номера и не са сигнализирали.
Илиев заяви, че при тези хора има престъпно мислене и попита колко още такива има на пътя.

Автомобилният състезател Румен Дунев също е убеден, че като общество трябва да се противопоставим на безнаказаността на пътя.
Попита какво би направил този човек, ако е в Германия например.
Много е важно да се приеме новият закон за движение по пътищата, който повече от 12 години се търкаля и няма политическа воля да бъде приет, каза Дунев.
Предложенията за събираемост на глобите ще създаде чувство на хората, че те няма да останат безнаказани. Той призова за лишаване на свобода при нарушения.

Подобни статии

Донев: Предоставяме 800 млн. лева заем на „Булгаргаз”

На заседанието на Министерския съвет ще разгледаме и приемем постановлението за...

Още в катергорията

Донев: Предоставяме 800 млн. лева заем на „Булгаргаз”

На заседанието на Министерския съвет ще разгледаме и приемем...

Бившата министърка на ГЕРБ Николина Ангелкова строи палат в Созопол

Бившата министърка на туризма в правителството на ГЕРБ Николина...