Експерти предлагат въвеждане отново на COVID мерки у нас

Започва нова здравна криза у нас, заражда се нов пик на COVID-19 – това заяви за „Твоят ден“ по NOVA NEWS д-р Александър Симидчиев, пулмолог и депутат от „Демократична България“.

Затова, по думите му, е необходимо въвеждане на мерки още сега, с които да се контролира ситуацията.

„Задължително трябва да се носят маски в здравни заведения, където има обявен жълт код – София, Бургас и Варна. След това бих ги въвел и в градския транспорт. Това би помогнало пандемията да не протече както преди. Още днес ще го предложа на Министерство на здравеопазването“, посочи Симидчиев.

Според него профилактиката с маска струва много по-малко от лечението. „Ако не започнем да решаваме проблемите в здравеопазването, няма да ги решим в близкото бъдеще. При новите подварианти на Омикрон хората вдигат температура, после тя спада и мислят, че всичко е минало, но пак я вдигат. Така няколко пъти“, допълни той.

По думите му, при срещалите се с вируса или ваксинираните, заболяването няма да е тежко.

Експертът заяви, че не бива да мислим само за индивидуалното здраве, а за заплахата като общност. „Нищо няма да се промени с нови избори, има едно циклене, трябва да седнем и да говорим. Трябва да намерим общи цели, по които мнозинството да постигне съгласие“, подчерта той. И определи маймунската шарка като периферен проблем по отношение на епидемичната обстановка.

Симидчиев призова отпускарите да не крият симптомите си, ако имат такива, защото могат да са заразни. И прикани да седим повече навън и да не се скупчваме с много хора на едно място.

Подобни статии

2318 са новозаразените с COVID-19 у нас

2318 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24 часа, спрямо 411...

Още в катергорията

2318 са новозаразените с COVID-19 у нас

2318 са новите случаи на COVID-19 у нас за последните 24...

Проф. Витанов: Намираме се в пиковата седмица на лятната вълна

Мерките срещу разпространението на Covid-19 вършат работа в София,...

411 новозаразени за последното денонощие с COVID-19

411 нови случая на COVID-19 са регистрирани през последните 24 часа при...