И тук коронавирусът се завръща

Италия очаква нов пик

Научният съветник на италианското министерство на здравеопазването професор Валтер Рикиарди прогнозира нов пик на коронавируса до края на юли и връщане на извънредната ситуация до октомври, след като училищата отворят отново в средата на септември. Сегашната версия на вируса е по-заразна, въпреки че засега води до по-леки симптоми.

„Този вирус е най-заразният от всички известни, засяга горните дихателни пътища, но рядко засяга белите дробове. Може да се заразява многократно и дори при тройно преболедуване не получаваме имунитет за дълъг период. И това повторение е предпоставка за дълъг коронавирус“, казва Рикиарди.

„През юли ще има нов пик, а през октомври перспективите не са най-обещаващите. През септември ще се възобновят занятията в училищата и ще започне порочен кръг: децата ще заразят родителите си и по-старото поколение“, добави той . Специалистът уточни още, че всички варианти след „делта“ са били по-заразни, но по-малко сериозни. „Но не е сигурно, че това ще продължи“, каза Рикиарди.

Той смята за необходимо да продължи ваксинирането на хора над 80 години и деца. Експертът също така нарече грешка не само в Италия, но и в цяла Европа премахването на задължителното носене на маски в затворени пространства.

В Италия през последните две седмици броят на инфекциите се увеличи значително, като отново достигна почти 100 000 случая за денонощие. В страната вече има почти 1 милион души с диагноза ковид, от които 7000 се лекуват в болници, под 300 души са в интензивни отделения. Отчита се ръст на хоспитализираните. От началото на пандемията в страната от последиците от коронавирусната инфекция са починали 168 500 души.

В Италия са премахнати всички ограничения, възобновени са масовите зрелища, концерти и спортни събития. Маските са препоръчителни, но задължителни само в обществения транспорт и често на работното място.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни статии

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група Хизбула заяви,...

Още в катергорията

Нападателят на Салман Рушди е от ливански произход

Представител на подкрепяната от Иран ливанска шиитска въоръжена група...

Русия увеличава газовите доставки до Унгария през „Турски поток“

От май „Газпром“ изгаря непродадени количества природен газ  Руският газов...

СЗО обсъжда смяна на името на маймунската шарка

Световната здравна организация (СЗО) провежда дискусия за преименуване на...