Марсоходът на НАСА направи мистериозно откритие (СНИМКА)

Ето на какво прилича мистериозният обект:

Обект, подобен на купчина спагети, открит от марсохода на НАСА „Марс Пърсивиърънс“, заинтригува космическите наблюдатели, като накара някои от тях да се чудят дали няма италианска кухня на Червената планета, пише БГНЕС.

Но най-правдоподобното обяснение е по-прозаично: вероятно става дума за останки от компонент, използван за спускането на роботизирания изследовател на марсианската повърхност през февруари 2021 г.

„Обсъждахме откъде е, но имаше предположения, че това е парче от заплетена корда от парашута или от системата за кацане, която спуска марсохода на земята“, заяви пред АФП говорител на Лабораторията за реактивно движение на НАСА.

„Имайте предвид, че нямаме потвърждение, че това е едното или другото“, добави той.

 

Снопът отломки беше забелязан за първи път на 12 юли от предната лява камера за избягване на опасности на марсохода – но когато четири дни по-късно „Пърсивиърънс“ се върна на същото място, той беше изчезнал. Вероятно е бил отнесен от вятъра, подобно на парче от термично одеяло, което може да е дошло от системата за кацане, задвижвана от ракета, която беше забелязана миналия месец.

Натрупването на боклуци, оставени от „Пърсивиърънс“, се смята за малка цена за благородните научни цели на марсохода – търсене на биосигнатури на древни микробни форми на живот.

А тези предмети един ден може да се превърнат в ценни артефакти за бъдещите колонизатори на Марс.

„След около сто години обитателите на Марс с огромен интерес ще събират всички тези неща и или ще ги излагат в музеи, или ще ги превръщат в „исторически бижута“, пише в Туитър астрономът любител Стюарт Аткинсън.

Подобни статии

Над 1000 километра пробег с едно зареждане за 15 минути

Geely загатна за появата на нови батерии Китайската компания Geely Holding Group, която...

Още в катергорията

Над 1000 километра пробег с едно зареждане за 15 минути

Geely загатна за появата на нови батерии Китайската компания Geely Holding...

Учени разработват лекарство, с което можем да живеем 200 години

Учени работят интензивно по ново хапче, което може да добави...

„Роскосмос“ и НАСА възобновяват съвместните полети на екипажи до МКС

Малко след като днес бе съобщено за освобождаването от...