Папата: Нямам рак и не планирам скоро да се оттегля

Папа Франциск отхвърли всички спекулации, че планира да подаде оставка в близко бъдеще, съобщи Ройтерс. За да опровергае слуховете, светият отец съобщи, че планира да посети Канада този месец и се надява да може да отиде в Москва и Киев възможно най-скоро след това.

В ексклузивно интервю в резиденцията си във Ватикана Франциск също отрече слуховете, че има рак. Папата дори се пошегува, че лекарите „не са му казали нищо за това“ и за първи път даде подробности за състоянието на коляното, което му е попречило да извършва някои от задълженията си.

В 90-минутен разговор, воден на италиански език, без присъстващи сътрудници, 85-годишният понтификат също повтори, че осъжда абортите след решението на Върховния съд на САЩ миналия месец.

В медиите се разпространиха слухове, след комбинация от събития, включително срещи със световните кардинали за обсъждане на нова конституция на Ватикана, церемония за въвеждане в длъжност на нови кардинали и посещение в италианския град Л’Акуила, че това може да предвещават обявяване на оставка.

Град Л’Акуила се свързва с папа Целестин V, който подава оставка от папството през 1294 г. Папа Бенедикт XVI посети града четири години преди да се откаже от поста през 2013 г., първият папа, който направи това от около 600 години насам.

„Всички тези съвпадения накараха някои да мислят, че ще се случи същият сценарии“, каза той.  „Но никога не ми е идвало наум. За момента не, за момента не. Наистина!“, отсече папата.

Източник: Dariknews

Подобни статии

„Блумбърг“: Енергийната криза може да подкопае подкрепата на Запада за Украйна

Русия удържа победа на газовия и петролния пазар, което ѝ дава възможност...

Още в катергорията

Северна Корея обяви победа над коронавируса и обвини Сеул за избухването на епидемията

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун обяви победа над коронавируса в...

Посланикът на Китай в Москва: Крайната цел на САЩ е да изтощят и смачкат Русия

Посланикът на Китай в Москва Чжан Ханхуей подкрепи аргументите...